Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
Zaslal: pá 26. května 2017 10:53 Předmět: černá houba na petrželi
Ahoj po dlouhé době
Mám tu jednu zajímavost a nemůžu nikde najít, co by to mohlo být.
Černá houba na kořenech petržele koupené v obchodě. Českého původu.
Petržel skladovaná v původním sáčku ve venkovním sklepě. Po několika dnech od koupi jsem si všimla, že obrůstá "plísní". Když jsem sáček otevřela, uvědomila jsem si, že necítím typický zápach plísně a že to vypadá spíš jako rozrůstající se podhoubí. Nechala jsem sáček ve sklepě. Po asi týdnu se začaly tvořit kulovité malé - bílé - plodnice s povrchem podobným lanýži. Nechala jsem houbu růst dál. Po 2-3 týdnech je petržel "sněděná" (hnedá břečka:) a plodnice jsou černé.
Jsou tvrdé, povrch stále jako lanýž, na řezu taky velmi podobné lanýži, vůně po petrželi , nevidím ani necítím plíseň kolem, petržel si pěkně zokupovala. Velikost plodnic typicky někde kolem 0,5cm a něco přes 1cm, různě pokroucené kulovité tvary. Minulý týden jsem několik plodnic seřízla nožen a houba ránu zacelila svým černým povrchem - viz poslední foto.
Tak, co je to za vetřelce?
PS: Mám chuť infikovat novou petržel, je to zajímavý monstr.
Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
Zaslal: pá 26. května 2017 12:00
Díky. Ano, vypadá to tak. Asi pěkná potvora.
Co jsem se rychle dočetla, přežívá dlouhé roky volně v půdě, mám tedy asi z pekla štěstí, že jsem jí nechala dorůst a identifikovat... normálně bych totiž obsah sáčku hodila na kompost... _________________ witch mish <:3~
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory