Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Okénko českého jazyka
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
seekorka

PříspěvekZaslal: čt 13. srpen 2009 19:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jako učitelce (ačkoli ne Českého jazyka) mně to vždy drásá nervy.
Dříve jsem nejšílenější "hrupki" vídala u vysokoškoláků. Postupně se to rozšiřuje jako mor všude kolem. A k vidění jsou třeba i u autorů podepsaných pod Novinkami nebo Idnesem.
Výborným úlovkem byly titulky u filmu na Primě - Ústav pro analízu...
Na jiném fóru jsem založila téma "chibi a hrupki", ale nebylo to pochopeno pár lidmi, kteří byli s ČJ na kordy. Ačkoli se jednalo o příspěvky nalezené různě po netu. Tak snad se to tady bere "normálněji" a ne jako útok Wink

Nejčastější či nejvtipnější: kolegině, kyno, výkend, sexi, obědnávka zboží, bysta, KORMYDLO, oryginál, Švícarské, vybrační, neprohloupýte, odpovýdá, dobýrka,
kOUPÍM NÁPLNĚ do vodní dýky jedná se o čaje či tabák nebo byliné směsi..
Hrabě Monte Krysto

Stavební dokumentace domu: "podlahi: plovoucí..../ hrobozrná omítka (hrob jsme tak brzo neplánovali Laughing ) Dále: Příprava na betonáš, klemba, omítání podkrový, uklíd, zabespečení, stavění ležení na barádu, karysítě, polistyren, hmoštinkování, polistiren, opklady, mití oken, terení úpravy...

Dál nechápu řiditel a ředitel. Nechapu kde se vzalo "ředitelova" nekdo neco ředil??? Ředitelna...
Nikdy jsem neslysela ze by byl nejakej pan "ředící" a ne "řídící"

Dále "počešťování anglických výrazů a nebo jejich vnášení do běžné mluvy. S učitelem na VŠ jsme tomu říkali "čengličtina".
Dale me prudi CELEBRITA na kazdem kroku, OUTFIT ( zrovna jsem dorazila do prace ve svem outfitu Rolling Eyes ) nebo outdoorove vybaveni (to jeste tak pro sportovce, ale pulce lidi to na vyloze nic nerekne) .. TOP misto tricka...BAJKER (biker- cyklista Rolling Eyes ) - KROSÍM si to pres prechod atd *19*
http://img397.imageshack.us/img397/5130/dizajmw3.jpg
Nebo třeba Hemenex se šunkou.. Smile)

Dale se bavily dve kolegynky (jedna starsi, mene znala cizich jazyku, druha mladsi o ktere jsem si myslela opak)
Hele mam tu barvu a nevim co to je...
Tak mi to rekni...
Nevim jak se to cte..
Tak to vyhlaskuj
Dvojite vé há í t é (white)
Jo to je "vajt" - HNĚDÁ !
(to fakt nemelo chybu)

Další kolegyňka neuznává jakoukoli interpunkci. Mezeru dělá zásadně před čárkou a měkké a tvrdé ji nevzrušuje.
Proto mi přinesla podklady, kde jsme se dočetla jméno nové kolegyně "Ingrit".

Stejně tak mám ráda i vtipné překlepy. A stanou se občas i mně:
Dneska se mi povedl vyborny pracovni mail, potrebovala jsem zjistit jakou podkladovou barvu mam na neco pouzit a napsala sem dotycne: " jakou barvu preserujete?"
http://www.dvdedice.cz/dvd-filmy/sci-fi/star-trek-4-cesta-domu-i-5494/ - překlep se nachází v křestním jménu.

No v neposlední řadě i věci, které zavánějí vulgaritou.
Známá pracuje na sociálce a "chlubila" se mi překlepem v zápisu: "dotyčná je rozvedená, děti má ve vlastní p*či... (domyslete sami)
A před prázdninami mi volal nový OZ a představoval se: Tady Íča, dobry den....(Asi si umite predstavit, co jsem slysela)

Velmi pěkný testík:
http://jelena.euweb.cz/cestina.php?action=test

Trošku ujetá úvaha:
http://cechova.blog.idnes.cz/c/10872/Chybejici-pismeno-v-abecede.html

Tenhle se sem vyborne hodi:¨
Je bouračka jako hrom. Auto totálně rozmlácený. Přijedou policajti a píšou protokol: "Nohy na silnici, tělo v příkopě, hlava na poli... Ty vole, jaký i se píše ,na poli,?!" ptá se jeden.
Druhý kopne do hlavy a diktuje: "Hlava v příkopě..."

Snažila jsem se příspěvek psát s diakritikou, už jsme tomu odvykla.
Tak pokud mi někde chybí, tak to neberte jako "chibu" Laughing
Jsem se trošku rozepsala...kdo to přelouská celé bez mrmlání je hrdina Smile)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 14. srpen 2009 3:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo, tak to je klasa Very Happy
Lenochod

PříspěvekZaslal: pá 14. srpen 2009 7:52
  Předmět: K té úvaze o chybějícím znaku:
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prostý zápis "dž" mi tedy přijde dostačující a navíc dobře srozumitelný.Necítím důvod k zavádění znaku navíc.Ani estetický problém s tím nemám.
Při představě,že bych se měl přizpůsobovat (především) angličtině,dostávám vyrážku.Tento jazyk několik set let neprovedl jazykovou reformu,jeho mluvčí občas nemají jasno,jak něco zapsat nebo vyslovit.Navíc je to šlichta z několika jazyků.Je neštěstí,že tohle slouží coby světový jazyk.
I turečtina aspoň přešla z arabského písma na latinku.Co provede angličtina ? Asi nic.
seekorka

PříspěvekZaslal: pá 21. srpen 2009 18:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile)
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 24. srpen 2009 9:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavé čtení Wink
http://www.lidovky.cz/jak-psat-s-a-z-1-a-uredni-dopisy-3-dz4-/ln_noviny.asp?c=A071108_000153_ln_noviny_sko&klic=222356&mes=071108_0
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
seekorka

PříspěvekZaslal: ne 30. srpen 2009 21:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moc pekny Smile

Dalsi troska do mlyna a to je opravdu bomba Wink

JARIN

PříspěvekZaslal: ne 30. srpen 2009 21:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
seekorka

PříspěvekZaslal: út 01. září 2009 21:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

já věděla, že tohle nezklame Laughing
seekorka

PříspěvekZaslal: so 24. října 2009 17:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

http://www.stream.cz/video/375083-co-myt-na-rande-u-sebe Very Happy
Maka01

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 16:34
  Předmět: Nadpis je v pořádku
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vidím, že nadpis už je v pořádku. Ještě zbývá v úvodním příspěvku opravit nespisovné "bysme" na "bychom" a bude všechno O. K. Very Happy
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 17:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

opraveno Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Maka01

PříspěvekZaslal: čt 12. listopadu 2009 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem si potom udělala ten test češtiny, co tam vložila Seekorka. Po vyhodnocení jsem se rozčílila, že já jsem tak špatně nemohla odpovídat. Ale je to tak, stárnem, blbnem. 43 bodů z 50ti jsem měla, což je bída. Ale když čtu články na Novinkách plné hrubek, říkám si, že jsem geniální. Very Happy
Joska

PříspěvekZaslal: pá 04. prosince 2009 12:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, vynikající téma!
Výtvory, které nepřetržitě čtu na netu, ať už v soukromých nebo oficiálních příspěvcích, mě dokážou rozpálit úplně stejně jako politická scéna. Občas se neudržím a ozvu se, a potom už mě dožene jen k smíchu odpověď : "A jak se to týká tématu?" O čem mě chce poučit někdo, kdo není schopen si osvojit základy učiva základní školy? Jak potom studoval střední a vysokou školu? Se stejnými mezerami v náplni jednotlivých předmětů? Je snad v pořádku, když odpověď zní - psal/a jsem rychle a nestačil/a jsem přemýšlet o tom, co píši? A co když podobnou odpověď dá žurnalista, který se psaním živí? Takže raději končím a přeji všem Hezký den!

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 27. března. 2010 13:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přišlo mi v mailu tohle: http://zpravy.idnes.cz/zaverecny-test-0g2-/soutez_test.asp?id=302 Zkuste si taky, jak jste na tom. Možná se budete divit! Wink Laughing Twisted Evil
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 28. března. 2010 1:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so března. 27, 2010 12:56 pm Kraken napsal:
Přišlo mi v mailu tohle: http://zpravy.idnes.cz/zaverecny-test-0g2-/soutez_test.asp?id=302 Zkuste si taky, jak jste na tom. Možná se budete divit! Wink Laughing Twisted Evil

Když jsem procházel ten test, tak jsem se pěkně chystal zanadávat si na ty otázky, jenže mám počet dosažených bodů 28. Evil or Very Mad Laughing
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 5 z 7

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru