Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
hanýžka

|
Zaslal: st 31. října 2012 13:50 |
 |
|
Ono je hezké mluvit o nadsázce, pokud člověk nepracuje v houbařské poradně a nemusí 100x dokola odpovídat na stejné otázky. Klidně se budu považovat za méně kvalitního mykologa (s Baierem i bez něj), ale radost z Baierových výroků fakt nemám. Kdyby o babkách řekl hned pravdu a nenadsazoval by, byl by čas věnovat se inteligentnějším věcem, třeba i zkvalitňování mykologických znalostí. Chápu, že takhle Baier národ upozornil na možné nebezpečí, ale žel nadělal mnohem víc škody než užitku, ať už to myslel jakkoliv. Úsudky o Baierových myšlenkových pochodech si raději nechám pro sebe, ode mě by to totiž byla diagnóza a tu nedělám bez podrobného vyšetření pacienta.
Jsem zvědavá na výsledky výzkumu, mám sucháčů plné skleničky. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 02. listopadu 2012 13:22 |
 |
|
Tohle je zajímavé:
"Nedohub zlatovýtrusý. Roste na hřibech, hlavně na h. žlutomasém ("babce"), méně i na čechratce podvinuté a kořenovcích - Rhizopogon. Slabě jedovatý. Jsou známy i otravy s drážděním zažívacího ústrojí."
- MUDr. Jiří Kubička, Ing. Josef Erhart, Marie Erhartová, Jedovaté houby, Avicenum zdravotnické nakladatelství, Praha 1980 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: pá 02. listopadu 2012 15:23 |
 |
|
pá 02. listopadu 2012 12:22 no-X napsal: |
Tohle je zajímavé:
"Nedohub zlatovýtrusý. Roste na hřibech, hlavně na h. žlutomasém ("babce"), méně i na čechratce podvinuté a kořenovcích - Rhizopogon. Slabě jedovatý. Jsou známy i otravy s drážděním zažívacího ústrojí."
- MUDr. Jiří Kubička, Ing. Josef Erhart, Marie Erhartová, Jedovaté houby, Avicenum zdravotnické nakladatelství, Praha 1980 |
Po plesnivém a hnijícím ovoci nebo zelenině taky dojde k otravě drážděním zažívacího ústrojí. A babka napadená nedohubem je v podstatě zjednodušeně řečeno plesnivá. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 02. listopadu 2012 16:39 |
 |
|
Ano, já netvrdím opak, jen upozorňuju na to, že případy otrav babkami kontaminovanými nedohubem popsány byly.
Ještě jsem tam k tématu našel pár vět v kapitole, která se zabývá mj. otravami napadených hub:
"...jindy pozorujeme bílé nebo barevné povlaky, na kloboucích hřibů žluté povlaky (Sepedonium chrysospermum (Bull.) ex Fr.), lupeny holubinek a ryzců deformuje nedohub zelený - Peckiella luteovirens (Fr. ex Fr) R. Maire. Jedovatými produkty enzymatické činnosti jsou hlavně fenyletylamin a ptomainy putrescin a kadeverin." |
|
Návrat nahoru |
|
 |
hanýžka

|
Zaslal: so 03. listopadu 2012 8:48 |
 |
|
Ano, je pravda, že se občas plesnivými babkami někdo přiotráví. Do poradny občas přijdou lidé, kteří mi rvou plesnivé houby z ruky s tím, že je chtějí po určení zpátky a že se "to odkrojí". Těmto lidem je potřeba vysvětlit, že se mají sbírat jen houby v opravdu výborné kondici a když vidím tu urputnou touhu houby přesto s prominutím sežrat*, nedivím se chuti Baiera takové lidi strašit. Žel tito lidé se často nepoučí, ale opatrnější většina je naopak výroky o jedovatosti zbytečně vyděšena.
*kdybyste viděli stav těch hub, pochopili byste, že se nedá použít slovo "snís" |
|
Návrat nahoru |
|
 |
bore

|
Zaslal: po 05. listopadu 2012 23:12 Předmět: Objevení Ameriky |
 |
|
Že se nemají jíst houby "plesnivé" - stejně jako papriky a brambory - ví každé malé dítě a že existují sekundární otravy z plesnivých hub se ví také mnoho let. Jenže o tom Baier nemluvil, mluvil o rakovině - a to je jeho výmysl a šíření poplašné zprávy, která jenom mate lidi. Víte s kolika pohoršenými reakcemi jsem se musel vypořádat? Jeden člověk chtěl dokonce ukončit členství v ČMS. A to o těch méně kvalitních mykolozích fakt sedí. Pan Baier v životě neopublikoval jedinou recenzovanou mykologickou studii a bude hodnotit, kdo je méně kvalitní? On je parodie na mykologa a českou mykologii poškozuje... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
index Anonymní
|
Zaslal: út 06. listopadu 2012 10:23 |
 |
|
Nevím zda někdo oputil řady ČMS kvůli Ing. Baierovi, vím jen o těch, kteří tam kvůli němu vstoupili. Na druhou stranu se mi doneslo, že údajně kvůli chování lidí z vedení ČMS již někteří členové vystoupili. Psát o tom, že Ing. Baier (není ve vedení) škodí ČMS, více než vy (jste ve vedení), je "trošku" hloupé. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
bore

|
Zaslal: čt 08. listopadu 2012 13:07 |
 |
|
út 06. listopadu 2012 9:23 index napsal: |
Nevím zda někdo oputil řady ČMS kvůli Ing. Baierovi, vím jen o těch, kteří tam kvůli němu vstoupili. |
Já jsem byl jeden z nich, do ČMS jsem vstoupil na pozvání pana Baiera. Jak ironické, že?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
bore

|
Zaslal: čt 08. listopadu 2012 13:10 |
 |
|
Na druhou stranu se mi doneslo, že údajně kvůli chování lidí z vedení ČMS již někteří členové vystoupili. |
Skvělé - mohl byste mi sdělit, kdo to byl a kvůli komu? Nebo třeba jenom kvůli komu? Opravdu by mě zajímalo, komu je naše vysilující dobrovolná práce tak proti srsti. Já se na to klidně vykašlu a začnu dělat jenom věci, ze kterých budu mít jen osobní a finanční prospěch... Jako někdo. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
bore

|
Zaslal: čt 08. listopadu 2012 13:13 |
 |
|
Psát o tom, že Ing. Baier (není ve vedení) škodí ČMS, více než vy (jste ve vedení), je "trošku" hloupé. |
Takže já píšu "trošku" hloupě? Prosím, než někoho nařknete z hlouposti, zkuste se alespoň trochu zamyslet. Nepsal jsem, jak se můžete snadno přesvědčit výše, o poškozování ČMS, ale české mykologie, které paradoxně a bohužel právě pan Baier vytváří v očích veřejnosti pokřivený a falešný obraz...
A přijde mi celkem nehorázné psát sem anonymně, nejste jediný. To se všichni tak bojíte vyjádřit svůj názor a stát si za ním? To je fakt na zvracení... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: čt 08. listopadu 2012 14:43 |
 |
|
Zdá se mi to nebo téma "babky" vyhaslo a redukovalo se v mletí prázdné slámy s námětem Borovička vs Baier? Jejich antipatie je mi lhostejná.
Já bych docela uvítal nějaké výživnější informace, které dr. Borovička avizoval. _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
bore

|
Zaslal: čt 08. listopadu 2012 21:15 |
 |
|
čt 08. listopadu 2012 13:43 planetahub napsal: |
Zdá se mi to nebo téma "babky" vyhaslo a redukovalo se v mletí prázdné slámy s námětem Borovička vs Baier? Jejich antipatie je mi lhostejná.
Já bych docela uvítal nějaké výživnější informace, které dr. Borovička avizoval. |
Souhlasím. Připravili jsme zatím k analýze ty hřiby hnědé, ještě musíme dodělat standard a půjdou na detektor. Výsledky snad do tří týdnů budou, když se nebudeme prát o měřící čas.
A ještě snad poznámku: tady nejde o žádnou antipatii. Jde prostě o to, že někdo schválně říká do médií nesmysly a poškozuje tak ČMS a českou mykologii. Je mi docela jedno, jestli je to Baier, Kvíčala nebo Novák. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|