Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Technika: Kvalita mikroskopů a pozorovací techniky.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 9:51
  Předmět: Leica DM E
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem měl včera k večeři smaženici z hlívy = byl jsem se kouknout na mikroskop Leica DM E trinokular, HI Plan achromat C, 20x Ph2 ... obrázky jsou pořízeny CCD kamerou 5 MPix do TIFFu, nástavec obsahuje nějakou čočku označovanou jako +1. Výřezy jsou opět 1:1 a uloženy do JPG se 100% kvalitou. V pravo je normální režim (bright field) a v levo je to v režimu fázového kontrastu. Vzorkem je příčný/šikmý řez lupenu, takže je ta hran vlastně jeho povrchem.

BrightField.jpg
Větší výřez z pořízené fotografie, upraveny úrovně, zvýšen kontrast a přiostřeno. Konverze do JPG (asi 70% kvality)
BrightField.jpg
   102.79 kB  

Leica.jpg
Výřezy 1:1
Leica.jpg
   59.38 kB  

194.94 kB    
A tady výřez při fázovém zobrazení (výška asi 75% původního obrázku) ... bez úprav, nasnímáno v TIFF, uloženo v JPG (90%)
Phase.jpg
   Phase.jpg

Naposledy upravil Bob dne čt 15. února 2007 18:03, celkově upraveno 4 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 10:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Čoveče je to nějaký duhový a rozmazaný jak v mikroskopu za tři stovky z hračkárny co dostaly děti vloni k Vánocům Confused
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 10:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No tedy, nic moc Laughing. Je to ještě o hodně horší než na tom Olympusu předtím. Jestli jsem to dobře pochopil, tak to bylo focené suchým obj. 40x. No a suché objektivy jsou při takto velkém zvětšení v podstatě nepoužitelné. A taky něco nebylo dostatečně kompenzované na chromatickou vadu a nemusí to být nutně objektiv.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 10:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jo no Sad V okuláru to vypadalo velmi pěkně - měl jsem pocit, že lépe než v tom Olympusu. Fotky jsou však s tou kvalitou opačně Sad Asi koupím stroj od BabyJagy! Smile Mate, si tak říkám, na co tedy ten 40x suchej vlastně je, když na zvětšení na jaké je určen je nevhodný Smile Ještě se chci stavit u Nikonů a Zeiss.

Naposledy upravil Bob dne čt 15. února 2007 10:26, celkově upraveno 1 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 10:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mate, imerzní objektivy jiné než 100x jsou nesmírně drahé. K čemu je tedy suchý 40x určen? A jaké objektivy jsou tedy vhodné na ty houby?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 10:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

15. února 07, 9:25 Bob napsal:
Mate, imerzní objektivy jiné než 100x jsou nesmírně drahé. K čemu je tedy suchý 40x určen? A jaké objektivy jsou tedy vhodné na ty houby?

Já vím, že ty imerzáky jsou dost drahé; stěží pod 20 litrů. A jaké objektivy jsou vhodné na houby - já skoro všechno fotím imerzákem 100x. Suchému obj. 40x se vyhýbám obloukem - je jenom taková z nouze ctnost. Má vždycky hodně špatnou krezbu z důvodu difrakce a obrázky jsou z něho strašné šeďáky. Bývá lepší udělat výřez ze suchého obj. 20x na velikost té čtyřicítky. Imerzák 40x je o dost lepší, mám ho ale jenom pro odražené světlo (tj. nemá korekci na krycí sklo).

Nemůžeš se divit, že obrázky mají hodně špatnou kvalitu. Nasnímáš to nejhorším objektivem, který existuje a ještě z toho uděláš šílený výřez. Když chceš slušné fotky takových detailů, tak to jinak než kvaliním im. obj. 100x nikdo nenafotí. To je absolutně jasné. A ani ty se pak nedají příliš moc zvětšovat. Kdybych já nasnímal výtrusy o velikosti pod 10um přes suchý objektiv a udělal z toho výřez tak 1/8, tak to bude taky humus.

A když na to přijde, tak suchých objektivů 10x až 50x mám plno nasypaných v šuflíku. Nějaké bych mohl i věnovat. Jenže řada jich je pro odražené světlo a taky se jedná o obj. od Zeisse a ty na jiné mikr. nepasují závitem Evil or Very Mad. Very Happy.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 11:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Neověřené, Ruské im. obj. LOMO jsou cenově trochu dostupnější a snad by měly pasovat bez problémů na většinu mikr.

http://www.microscopes.com/lomo-microscope-accessories.html
bond

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 12:31
  Předmět: A co vytvorit sadu trvalych preparatu?

Myslim, ze by to bylo systematicke reseni.. udelat sadu trvalych preparatu a mame hned objektivni zpusob posuzovani techniky. Kdyz by vznikly za stejnych podminek, tak by se daly pouzit kymkoliv a kdekoliv.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 12:54
  Předmět: Re: A co vytvorit sadu trvalych preparatu?

15. února 07, 11:31 bond napsal:
Myslim, ze by to bylo systematicke reseni.. udelat sadu trvalych preparatu a mame hned objektivni zpusob posuzovani techniky. Kdyz by vznikly za stejnych podminek, tak by se daly pouzit kymkoliv a kdekoliv.

Ano. Systematické řešení by to bylo určitě. Jen nevím jak ty stabilní preparáty z hub vyrobit. U jiných materiálů to ale není problém.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 13:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mate, já se tam s nimi o tom nevhodnosti 40x suchého objektivu bavil, ale v podstatě mi bylo řečeno, že to OK, což jsem přijal. Výřez je 1:1 kvůli tomu, aby se právě dali porovnat drobnosti, které jinak zaniknou, a dále kvůli tomu, abych mohl použít 100% kvalitu JPG (a vešel se tedy pod místní limit velikosti souboru přílohy) a nevnášel tedy do obrázku další artefakty.

Mate, cena je pro mne také rozhodující faktor ... už jsem se na to ptal jednou a odpověď tuším byla že nejlépe je mít sadu objektivů 4x, 10x, 40x, a 100x im. Teď mám pocit, že 4x nepotřebuji dle toho co jsem viděl, a 40x je tedy taky na nic Smile ... tak já nevím Smile Zkusme třeba pořadí důležitosti objektivů

1. 100x im.
2. ?
3. ?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 13:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přidal jsem ještě ten "originální" snímek
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 14:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten velký obrázek není až tak hrozný. Hrozné jsou jenom ty výřezy. A to je jasné - z mikrofotek nejdou dělat přílíš veké výřezy. Ještě k tomu snímání: Zajímalo by mě jestli před kamerou byl nějaký projektor nebo tam byla jenom kamera. Tedy jinak - jak moc je to zvětšené velikostí snímače?

A k prioritě objektivů: Určitě 100x im. na prvním místě. Pak na druhém místě rozhodně něco na přehledné pozorování - 10x suchý. Bez přehledného pozorování se ve vzorku ztratíš Laughing. Na třetí místo bych dal 20x suchý a úplně nakonec tu suchou 40x. Záleží na velikosti chipu a případné přítomnosti nějakého projektoru (0.5 x???). Ono nakonec se dají obrázky i sešívat, jako panorama. Je to lepší než dělat výřezy, ale je to pracné.

A jak jsem již psal, tak až si něco vybereš, tak dej vědět a já prohrábnu šuflíky. Tu dvacítku a čtyřicitku možná najdu i od Meopty Laughing, ale neručím, bo nevím.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 14:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten nástavec obsahoval nějakou čočku o které říkal, že +1.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. února 2007 17:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ooops, teď jsem se dozvěděl, že jsme to fotili 20x a nikoli 40x jak jsem si myslel Rolling Eyes Shocked Sad Potvrzeno Sad !!!
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 16. února 2007 8:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

15. února 07, 16:37 Bob napsal:
ooops, teď jsem se dozvěděl, že jsme to fotili 20x a nikoli 40x jak jsem si myslel Rolling Eyes Shocked Sad Potvrzeno Sad !!!

To ale nic nemění na tom, co jsem napsal o objektivech.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru