Zaslal: pá 18. června 2010 13:34
Děkuju za odkaz na diskusi,
v jednom atlase mám, že opěnky rostou od května do listopadu, kdyžto čepičatky až od září do listopadu. Mohl by to být taky jeden ukazatel?
Všechny ty indície jsou takové ne příliš přesvědčivé. Vůně, loupání - možná, srůstající - nesrůstající třeňě. Všechno je to takové nejisté, na to, že se rozhoduje mezi pochutnáním a smrtelnou otravou . Potřebovala bych to dostat nějak do oka, nejlépe kdyby mě to někdo naučil, ale nemá kdo .
Opeňka měnlivá
- růst v trsech, třeně vyrůstají z jednoho místa u několika až desítek plodnic
- výrazný prsten
- výtrusný prach tmavě hnědý, takto je v dospělosti poprášen svrchu i prsten
- třeň pod prstenem tmavohnědě až skoro černě šupinatý
- pro jistotu sbírat jen z listnáčů (na jehličnanech roste zřídka)
Čepičatka jehličnanová
- růst ve skupinách nebo velmi malých trsech o několika plodnicích, třeně obvykle nesrůstají
- prsten pomíjivý, často jen pavučinka
- výtrusný prach rezavohnědý (světlejší než opeňka)
- třeň je pouze na hnědorezavém podkladu bělavě žíhaný či jakoby ojíněný, ne šupinatý
- růst převážně na jehličnanech
- jsou i velmi podobné druhy rostoucí na listnáčích, někde tu někdo psal, jak je to dnes s jejich určováním či sloučením dle genetiky (G. unicolor, G. autumnalis)
Řekla bych, že se dá opeňka spolehlivě určit podle vůně. Mně připomíná perník. I chuť má dost sladkou. Dělala jsem z nich řízečky a voněly jako vánoční cukroví. Trochu mi ta vůně vadila, protože řízek má vonět jako řízek.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Nemůžeš připojovat soubory k příspěvkům Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory