Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: pá 19. dubna 2013 21:43 Předmět: vyšla před měsícem |
 |
|
Ke knize Mikšík,M.(2013): Poznáváme jarní houby. Grada Publishing, Praha, 208 pp. Cena v knihkupectví Dobrovský 399 Kč. Cena v e-shopu 282 Kč + poštovné a balné 82 Kč = 364 Kč.
Myšlence napsat něco o houbách, které rostou na jaře, nelze vytknout vůbec nic. Kniha je založena na výborných fotografiích a výborné reprodukci. V knize nalezneme celkem 280 fotografií (včetně fotografií kreslených obrázků). Z toho 6 na obálkách, 1 na předsádce a 1 foto autora v zadní části knihy. M.Mikšík je autorem 97 (98) fotografií.
Kniha se opírá na prvním místě o fotografie. Text je druhořadý. Je doplňkem. Jeho kolísavá kvalita a precisnost tomu odpovídá. Autor si věru s textem hlavu neláme.
Upřímně řečeno, ta kniha se vůbec nemusí číst špatně. I když autor ty jarní houby místy trochu "okecává". To je laické veřejnosti přátelské. Odborné komunitě hůře přijatelné. Je to takový neuchopitelný přístup, který někomu vyhovuje, a proto bude knihu vychvalovat, druhému nesedí a knihu zatratí. Za sebe mohu říci, že tento košatý projev mně bývá bližší než projev suchý a strohý. Nesmí se tak ale dít na úkor potřebné přesnosti a štábní kultury. V popularizujících příručkách je tento přístup běžný. Autor ví, že laická veřejnost nebude na jeho psaný projev tak přísná jako odborníci.
Komu je ta kniha vlastně určena, napadne nás. Laikům, mladým přírodozpytcům, houbařům-sběračům, mykologickým klubům? Mimo jiné (str.11, 3. odstavec) amatérským a profesionálním mykologům, odpovídá autor. No teda! Chci znát názor nějakého profesionálního mykologa na tuto publikaci!
Nezbývá než doufat, že autorem dokončená a do tisku připravená monografie ČIRŮVKY má jinou úroveň.
Knize se zjevně nedostalo recenze natož lektorování. Konečná verze by vypadala jinak. To je ovšem věc vydavatele.
Člověk se neubrání dojmu, že kniha byla vydána pro PRACHY.
V jednom diskusním fóru na DAMyku jsem zachytil, v jiné situaci a jiných souvislostech, povzdech pana Mikšíka: "ACH JO TO SLOVÍČKAŘENÍ". To je však klíč k pochopení JARNÍCH HUB! Nepřesnost, nedůslednost a drobné nesrovnalosti se vinou publikací jak červená niť.
Jen pár poznámek nebo dotazů.
1, Členění kapitol. Jestliže kapitola 2.1 jsou askomycety, pak kapitola 2.2 musí být basidiomycety. Zde tomu tak není.
2, Úvod, odst. třetí, které to jsou ty zimní a jarní houby, které jsou z kulinářského hlediska mnohdy cennější než hřibovité? U žádné houby v atlase v odstavci VYUŽITÍ není nikde uvedeno, že by byla chutnější nebo srovnatelná s hřiby. Ani u smržů, kačenek nebo májovek.
3, Úvod, odst. čtvrtý ... "na jaře roste několik desítek druhů hub, které jsou vázány jen na toto období." Jako PRAVÉ JARNÍ HOUBY definuje autor ty houby, které rostou v březnu až květnu (III-V) (str.9., 1.odst.). Když se podíváme do atlasu (str.48-197), kde je uvedeno 76 druhů s podrobným textem a 4 druhy o něco méně komentované (str.124-125), zjistíme, že cca 20 druhů tomuto kriteriu odpovídá, ostatní nikoli. Vyskytují se totiž i v jiných měsících než pouze III-V.
4, Str.12 a 150, sírovec není obligátní parasit, je fakultativní. Sírovec = jarní houba? Penízovka sametonohá = jarní houba? Ohnivec rakouský = jarní houba? Sírovec je typicky letní a podzimní houba, penízovka typicky zimní, ohnivec typicky zimní.
5, Str.37 biotopy, Proč jsou seznamy druhů, které jsou charakteristické pro celkem 9 vyjmenovaných biotopů, uvedeny jen ve dvou případech? A nikoli důsledně u všech devíti biotopů.
6, Str.30 a 33, například, nedůsledné užívání zkratky "spp.", helmovky (rod Mycena), lanýže (rod Tuber spp.). A chybí vysvětlení, co ta zkratka z latiny znamená.
7, Str.11, odst. první, zkratka "(mn.č.)" za ASKOKARPY, ojedinělý výskyt v celé knize. Buď nikde nebo důsledněji. To se autor inspiroval u Holce a spol. (2012)?
8, Str.28 průměrná teplota 15,59 °C, zničeho nic. A ještě k tomu na setiny.
9, Str.26, věta: "Mnozí ji pokládají za VŮBEC nejchutnější houbu VŮBEC."
10, Str.10, odst. druhý, choroše mezi jarními houbami?
11, Str.9 a str.10, jednou se píše "velké houby", pak "veliké houby".
12, Str.11 výtrus = rozmnožovací orgán houby?
13, Str.166, to matematické znaménko vyjadřující nerovnost t>-10°C, mělo být použito přesně obráceně t<-10°C, viz také dále.
Poslední poznámka. V knize POZNÁVÁME JARNÍ HOUBY jsem našel věty nebo jejich části totožné s textem v publikaci Smotlacha,M. (2008): KAPESNÍ ATLAS HUB. Ottovo nakladatelství, Praha, 304 pp. Budu slovíčkařit:
ucháč obecný, Mikšík str.77, ... roste roztroušeně od března do května (června) v jehličnatých lesích, zejména pod borovicemi na písčitých půdách, .... Smotlacha, str.186, roste v březnu až květnu (nejvíce v dubnu) v jehličnatých lesích, zejména pod borovicemi, na písčitých půdách, ...
kačenka česká, Mikšik str.85, ... PLODNIČKY se např. dají sušit celé, navlečené na režné niti. Smotlacha str.50, Někde suší celé PLODNIČKY navlečené na režné niti.
penízovka sametonohá, Mikšík str.166 a 167, ...roste ... v hustých trsech na odumírajících, ale často i živých listnatých stromech. ... Její růst zastaví jen velký mráz >-10°C. ... František Smotlacha ji nazval houbou vánoční, protože ji lze nalézti pod sněhem o vánočních svátcích. Smotlacha str.238, Vyrůstá v hustých trsech na odumírajících, ale často i živých listnatých stromech. ... Její růst zastaví jen velký mráz (-10°C). ... F.Smotlacha ji nazval houbou vánoční, protože se najde právě o vánočních svátcích, ...
čirůvka májovka, Mikšík str.180, ... je výborná jedlá houba, která patří k velmi oblíbeným druhům pro svou chuť, masitost a časný výskyt. Smotlacha str.94, Je to dobrá jedlá tržní houba, která patří k velmi oblíbeným druhům pro svou příjemnou chuť, masitost a hlavně časný výskyt.
Howgh. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: so 20. dubna 2013 22:19 |
 |
|
Vážený pane Chalupský
Předem děkuji, že jste se dal práci s tak podrobnou analýzou knihy. I když jste na knize nenechal nit suchou, děkuji i přesto za to málo co jste na knize pochválil.
Přesto, jak jistě čekáte, určitě musím na některé věci, které tu píšte, reagovat:
1) Kniha je skutečně psána spíše pro laiky-houbaře a její gro jsou skutečně zejména veliké, kvalitní a názorné fotografie, které výstižně ukazují daný druh.
2) Kniha OPRAVDU nebyla vydána pro peníze, ale z důvodu, že jsem chtěl připravit dílo, jehož zaměření je unikátní a které tady zatím nikdo nezpracoval. Autorům fotografií knihy např. kupuji, byť tam mají jen jedinou fotku, protože jako autor jsem dostal 8 autorských výtisků a ty jsem samozřejmě také už rozdal některým z autorům. A těch autorů fotografií je tam jak víte několik desítek.
3) Bylo velmi složité a obtížné nakonec najít nakladatele, který by knížku vydal a když už se mi to povedlo, byl jsem skutečně velmi rád, protože ani nemáte tušení jak je dneska těžké vydat knihu.
4) Bohužel čas na odevzdání rukopisu byl třičtvrtě roku, navržený tak, aby kniha vyšla letos na jaře, což je samozřejmě z hlediska edičního plánu logický krok. Pokud si vemete že mám dvě malé děti (2 roky a tříměsíční miminko) a psát mohu pouze o víkendu nebo po nocích, není to uplně sranda....něco takového vytvořit.
5) Ano, že jsou v knize určité nepřesnosti je asi samozřejmé, to najdete všude, přesto nesouhlasím, že by většina textů měla špatnou kvalitu. Pokud budete psát knihu, když ji budete číst po sté, pořád tam bude co opravovat a pokud nebudete mít deadline, nikdy ji vlastně nedopíšete. Proto knihu po vyjití jsem se rozhodl nečíst, protože bych tam pořád něco opravoval a byl bych z toho trochu nasr...ný. To co píšete (ohledně tech nepřesností a "chyb" v textu) + - nerozporuji - možná to detailně rozeberu v dalším příspěvku. Ale třeba ohledně těch některých hub, kterým nepřisuzujete "status" jarní houba. Jak jsem psal v úvodu, v knize jsou zahrnuty druhy, které lze na jaře najít, což ještě neznamená, že jsou tyoicky jarní, takových druhů je tam docela dost a atlasová část je průřezem druhů, které rostou jen na jaře a dalších, jejichž růst na jaře končí nebo začíná, viz úvod knihy---
6) Jsem rád, že se kniha líbí a téměř denně mi na ní chodí pozitivní reakce od těch, kdo si ji koupili. Samozřejmě - a to myslím opravdu upřímně -
je samozřejmě správné a v pořádku, aby kniha prošla i tvrdou recenzí. Sám jsem požádal např. V. Antonína a Dr. Holce, ať na ní napíšou recenzi, takže si počkejme, určitě se recenze objeví, pravděpodobně v Mykologických listech nebo možná i v Czech mycology (ale v tomto periodiku toho myslím není hodna - nejde o vědecké dílo).
Já mám z knihy velikou radost, věnoval jsem ji mé rodině a mým dvoum malým klukům a mám opravdu radost, že těm, kterým je kniha určena se líbí
viz např.: www.nahuby.sk/diskusia.php?parent_message_id=2239697
a že v několika knihkupectvích se držela i na předních místech nejprodávanějších knih.
Nezlobte se, ale nedá mi to si do vás trochu rýpnout - samozřejmě kritizovat a hodnotit je snadné, ale schválně - zkuste někdy vydat nějakou knihu o houbách, věřte mi, není to žádná legrace, např. díky mé síťi zahraničních kontaktů jsou v knize fotografie, které by asi nikdo nesehnal a to knize dodává značnou prestiž, protože do ní přispěli i velmi vážení mykologové např. z Itálie a Francie.
Já píšu pro lidi a protože mne to baví. Nejsem mykolog a ani se za něj nevydávám. Myslím, že píši v míře toho, co znám nebo co si nastuduji a pro mne je ta kniha jeko mé třetí dítě....Když jsem třeba přišel s návrhem monografie o hřibech, šel jsem do toho jen v případě, že ji napíše skutečně nejlepší odborník na hřibovité houby - p. Šutara. Bez něj by kniha nikdy nevyšla. Já jsem hlavně byl prostředníkem se zahraničními kolegy, kteří do ní přispěli fotografiemi.
Čirůvky v Academii nevyjdou, vydavatelství je stáhlo, ale opravdu ne z důvodu kvality rukopisu, což vás samozřejmě ihned napadlo. Kniha vyjde vlastním nákladem, pravděpodobně v r. 2014
Přeji hezký večer
Michal Mikšík |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: ne 21. dubna 2013 10:07 |
 |
|
Michale, děkuji Vám za odpověď. Do posledních vteřin jsem váhal, jestli ten můj příspěvek o Vaší knize vůbec vyvěsit. Když už, jestli v té podobě, jak se nakonec objevil. Podvědomě jsem tušil, že ten nápad vůbec se k té knize vyjadřovat, má v sobě nějaké skryté nedostatky nebo trhliny. Jenže kdo nic nedělá, nic nezkazí. A tak jsem to vyvěsil, ať se to dozvím, o těch slabinách. Je to jako v šachách. Napadne vás tah a člověk tuší, že v té myšlence bude nějaký zádrhel. Ne a ne na to přijít jaký. Hodiny tikají, čas ubíhá. Nakonec ten tah uděláte, protože jeho nedostatky nevidíte a je to pouze odpověď soupeře, co vám pomůže otevřít oči.
Tedy jsem napsal, co si o Vaším knize myslím. I s rizikem, že se mně to časem rozleží v hlavě a začnu toho trochu litovat. V mém příspěvku nebylo ani za mák osobního. To je doufám jasné. A kdyby tu publikaci napsal sám nestor Kotlaba nebo třeba Moser v té podobě, jaké vyšla, napíšu to stejně.
Pořekadlo "Chybami se člověk učí" platí tentokrát pro nás pro oba. Těším se na další zkřížené meče. Děkuji.
S pozdravem a stálé zdraví, Josef Chalupský II. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 21. dubna 2013 10:48 |
 |
|
Vidím názory obou stran a připadá mi, že na každém je něco pravdy. Objektivně to ale nemůžu hodnotit, knihu zatím nemám přečtenou. Nicméně mi připadá, že jedna podstatná informace tu stále nepadla: Vazba drží znamenitě. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 21. dubna 2013 21:55 |
 |
|
Michale! Známe se! Jsem tvůj "fanoušek"! Ale stále ti budu opakovat: Na pozitivní reakce se naprosto vybodni - jsou k ničemu, nikam dopředu tě neposunou! Věnuj maximální pozornost konstruktivně kritickým reakcím. Jedině takové dary !!! jaké ti tu zadarmo věnoval Jozef tě posunou dál, blíže k dokonalosti! Na plácání po ramenou se vykašli - v ničem ti to nepomůže - tak maximálně tom, že ti ego přeroste přes hlavu Já myslím, že Josef ti dal obrovský dar, stejně jako ty jsi odvedl obrovský kus skvělé práce. Kdyby vy dva kluci ušatý jste dali síly dohromady ... 
Naposledy upravil Bob dne čt 25. dubna 2013 22:45, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: ne 21. dubna 2013 22:56 |
 |
|
Ahoj
Já myslím, že má odpověď byla konstruktivní a chtěl jsem jen osvětlit některé aspekty při vzniku knihy, které jsou důležité, aby si člověk udělal komplexní obraz. A z těch lidí kdo mne znají asi každý potvrdí, že nepatřím k těm lidem kteří mají problém se sebekritikou, byť to z toho příspěvku třeba nevyplívá. Na druhou stranu přeci jen člověk má vždy tendenci bránit a hájit to co vytvoří...Toť vše, myslím, že nemá cenu tuto diskusi více rozvádět, možná by přinesla více špatného než dobrého pro obě strany.
Michal |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 23. dubna 2013 22:27 |
 |
|
Nesmírně si Michale vážím toho co děláš!!! Máš můj neskonalý obdiv. To co se ti snažím sdělit je, že když si dám v restaraci jídlo, tak chci aby chutnalo tak jak má, a vůbec mě jako spotřebitele nezájímá, že došel pepř Tak nějak zkus vnímat kritiku. To že došel pepř možná není tvoje chyba, ale stejně to na tebe spadne )) Moc se těším až spolu někam vyrazíme Moc ti držím palce do dalších počinů!!! Jsou skvělé! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: st 24. dubna 2013 10:44 |
 |
|
Rozumím...., prosímtě dostal jsi můj email ohledně toho Boletuse "Boletusi" ? (: |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 25. dubna 2013 22:44 |
 |
|
nedostal asi |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: po 29. dubna 2013 11:09 |
 |
|
Ok, posílám soukromou zprávou, asi na tebe nemám správný email.
Dodatek:
Pardon, speltl jsem sim tě s Jirkou ((: |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|