Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Způsobují houby "babky" rakovinu?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Yohaness

PříspěvekZaslal: pá 10. srpen 2012 16:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych řekl, že se to vše krapet zveličuje a rozmazává (viz můj příspěvěk výše). Zajímavé je, že ing.Baier řekl v rohovoru: "...my z mykologické společnosti...". Pokud je mi známo, kromě ČMS (Česká mykologická společnost) existuje ještě ČVSM (Česká vědecká společnost pro mykologii). Ing. Baier je členem obou společností - kterou měl tedy ma mysli? Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 10. srpen 2012 23:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

dobře se znám z některými členy ČMS články a rozhovory,které poskytuje ing.Baier je spíš pomsta,reakce na událost,která se stala zhruba před 8 lety tehdy se konala schůze ČMS a tehdejší předseda a guru českých houbařů M. Smotlacha uvažoval tehdy přes 90 let o novém předsedovi ČMS,vysoký věk zdravotní potíže,Ing.Baier si tehdy brousil zuby na předsedu ČMS,nový předseda byl zvolen ing.J
Landa,ing.Baier měl na schůzi nemístné poznámky a tehdy 93 letý M. Smotlacha přišel od stolu k ing.Baierovi,který seděl v čele a houpal se na židli,dostal políček,česky facku od M. Smotlachy až spadl ze židle ing.Baier ze schůze odešel a od té doby se v ČMS neukázal,začal se angažovat v Receptáři,hlavně propagátor hlívy a léčivých hub,občas nějaké recepty v časopisech vydání některých knižních publikací,ing.Baier není mykolog jen populizátor hub,zviditelněný pomocí medii za největší české současné mykology považuji tyto osobnosti,Holec,Beran,Šutara,Vágner,Antonín,Kotlaba,Janda,Borovička,Kříž,Jindřich,Bušek,Burel,,,,
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 11. srpen 2012 22:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokračování...

http://hobby.idnes.cz/jiri-baier-myty-o-houbach-0xw-/houby.aspx?c=A120808_163946_houby_mce
jajaj
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 22. srpen 2012 23:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z blogu pana doktora:
"Za drsné vtipkování se ale můžete dostat i do vězení - kde je hranice? Baier není komik, ale člověk, kterému veřejnost v médiích věří. Pokud už blábolí, ať si nebere do huby "mykologické společnosti"... Razz"
Jan Borovička, 17.8.2012 10:28
Theodor

PříspěvekZaslal: čt 06. září 2012 9:55
  Předmět: Naprostý souhlas
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 03. srpen 2012 23:21 no-X napsal:
Problém podle mě nebyl výrok pana Baiera, ale prezentace v bulváru, ze které již nebyla patrná ta nadsázka, s jakou to bylo proneseno (což samozřejmě bulváru vyhovuje). Že je problém opravdu v tomhle (nikoli v původním výroku) dokazuje i fakt, že se to začalo víc rozebírat teprve v důsledku toho, co odprezentoval Blesk či Aha.

Pan Borovička neudělal nic víc, že se k tématu pokusil něco najít googlem (nenašel vlastně víc než paní redaktorka) a aniž by měl jediný argument v ruce, pustil se do Baiera a snažil se ho znemožnit jak v rádiu, tak na internetu. Nevím, jestli se pan Baier zbláznil nebo ne, ale daleko větší porci neprofesionality vidím v Borovičkově výstupu.

Pokud použiju selský rozum, tak Baier provedl nějaké stěry, kterými prokázal, že nedohub je na všech plodnicích, v kombinaci s tím je známo, že nedohub obsahuje různé toxiny a látky, které lze s ohledem na jejich charakter přinejmenším podezírat z karcinogenity a na základě toho Baier babky nedoporučil (byť poněkud osobitým způsobem). Na druhé straně Borovička se mermomocí snaží dokázat, že Baier nemá pravdu, ale nemá v ruce vůbec nic - ani fakta, ani argumenty. Nemá nic, na základě čeho by mohl tvrdit, že babky stižené nedohubem nejsou karcinogenní. Veškerá jeho argumentace spočívá ve tvrzení, že je sbírá spousta houbařů a nic jim není Confused

Vždyť mu musí být jasné, že rakovina není nemoc, která se projeví do druhého dne, aby mohl vynášet takové závěry. Lidé jedli řadu potravin, jejichž karcinogenita byla prokázána dodatečně. Tohle v kombinaci s vytrháváním Baierových slov z kontextu, prohlašováním ho za blázna a utvrzováním veřejnosti, že babky jsou nezávadné, i když to nemá ničím podložené, je podle mého názoru diletantský přístup - ne vědecký.

Arrow Ano, to je naprosto přesné. Lépe bych to vyjádřit nedokázal.
bore

PříspěvekZaslal: po 29. října 2012 0:31
  Předmět: Pan ing. Baier opět perlí...

Vážení, snad najdu čas, abych reagoval alepoň na ty zdánlivě rozumné výtky. Nestačím se divit. Vzhledem k invektivám na mou osobu si dovoluji připojit foto z novin, kde pan Baier tvrdí, že dovede určit 2000 druhů hub na základě telefonického rozhovoru. To pochopitelně nejde. Ještě stále trváte na příčetnosti pana ING. Baiera?

79.97 kB    
Berounské-5+mini2vr.jpg
   Berounské-5+mini2vr.jpg
bore

PříspěvekZaslal: po 29. října 2012 0:42
  Předmět: Dokažte, že to tak není...

Prosím pěkně, jen stručně a rychle k zásadní věci. Není mým úkolem prokázat, že se Baier mýlí. Takto totiž věda nepracuje! Pokud Baier něco tvrdí, musí proto mít důkaz. Nebo to může formulovat jako hypotézu k testování. Jinak je to blábol, se kterým prakticky nelze polemizovat. Představte si, že někdo řekne "Hřib královský může mít modrý klobouk".

Všichni víme, že královský hřib má klobouk růžový a modrá forma nebyla popsána. Podle vás bych měl dokazovat, že to není pravda? To ale nejde. Věda nemůže vyloučit, že někde existuje mutovaná forma hřibu královského.

Baier ale tvrdí věci, které si vycucal z prstu a pro které neexistuje jediný důkaz. Chtít po mně, abych to "vědecky" vyvracel, je důkazem naprostého nepochopení principů vědecké práce.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 29. října 2012 8:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych k tomu dodal jen toto. Pana Baiera si hodně vážím, má za sebou hodně práce, udělal pro nás amatérské mykology spoustu věcí. Ale tady tahle aféra? No nevím. Slyšel a četl jsem s ním rozhovory pro seriózní média (ČRo, MF apod. - i když těžko říct, zda je MF stále ještě seriozní Smile ) a spoustu věcí vyloženě přehání a nadnáší aniž by pro to měl důkazy. Podle mě se z vědce stal rádobyvědec, který se snaží popularizovat ovšem za jakou cenu?

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 29. října 2012 19:42
  Předmět: Re: Dokažte, že to tak není...

ne 28. října 2012 23:42 bore napsal:

Baier ale tvrdí věci, které si vycucal z prstu a pro které neexistuje jediný důkaz. Chtít po mně, abych to "vědecky" vyvracel, je důkazem naprostého nepochopení principů vědecké práce.

Pokud nechám plavat, že umí určit 2000 hub po telefonu a zůstanu u těch babek, pak mi nepřipadá, že by to byl zcela evidentní nesmysl vycucaný z prstu, jako například tvrzení o modrém klobouku hřibu královského.

Hřib žlutomasý je nejvodnatější z běžných hřibovitých hub, je proto výrazněji napadán nedohubem (podle Baiera se vyskytuje na všech plodnicích - nevidím důvod, proč tomu nevěřit), přičemž je prokázané, že nedohub obsahuje mykotoxiny a k tomu existuje i podezření, že některé mohou být karcinogenní. I když je možná tvrzení, že konzumace babek končí rakovinou trávícího traktu, trochu nadnesená (on neřekl, že babky způsobují rakovinu, to si upravil bulvár), tak v postupu, kterým k tomu závěru došel, nevidím nějaký evidentní rozpor.

Ať je Baier jakýkoli, nepřijde mi vhodné o něm ve veřejných médiích tvrdit, že je blázen. Pokud tohle konstatování nezazní z úst psychiatra, není to diagnóza, ale urážka.

Taky mi nepřijde úplně optimální Baierova tvrzení vyvracet konstatováním, že babky jí spousta lidí a ještě po nich nikdo neumřel. Tohle podle mě vůbec nemělo zaznít. Rakovina může být diagnostikována i více než pět let od počátku, takže i kdyby ji babky hypoteticky způsobovaly, bude souvislost jen těžko zjevná.

Naopak je tu docela zajímavá shoda v tom, že obyvatelé ČR jsou v rámci Evropy na předních příčkách v konzumaci hub a stejně tak jsou obyvatelé ČR na předních příčkách ve statistikách rakoviny trávícího traktu. To samozřejmě může i nemusí souviset, ale v tomhle světle mi tvrzení, že jíme babky a neumíráme, přijde trochu nemístné.

Třetí věc je, že v potravinářství jsou na mykotoxiny stanovené normy a to dost přísně - a to i jen na základě podezření z karcinogenity u daných látek. Podobně proběhla v 90. letech aféra kolem vína kvůli obsahu ochratoxinu A, zjistila se souvislost mezi výskytem specifických plísní, které ho produkují, dále zeměmi, kde se ve víně vyskytuje a zvýšeným výskytem forem rakoviny, kterou způsobuje. Iniciovalo to řadu výzkumů a začal se obsah ochratoxinu kontrolovat.

Pokud se prokázala souvislost mezi výskytem plísní na hroznech a rakovinotvorností, nemyslím si, že je dobré v případě plísně na babkách jen mávnout rukou, prohlásit, že po babkách ještě nikdo neumřel a uzavřít téma tím, že Baier je blázen.

Rozhodně nechci kolem téhle situace vířit emoce, ale nepřipadá mi na místě to bagatelizovat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
bore

PříspěvekZaslal: po 29. října 2012 22:51

"Taky mi nepřijde úplně optimální Baierova tvrzení vyvracet konstatováním, že babky jí spousta lidí a ještě po nich nikdo neumřel." - To já někde tvrdím? Kde?!

"On neřekl, že babky způsobují rakovinu, to si upravil bulvár." - Vy jste neslyšel ten rozhlasový pořad?

Doporučuji další bláboly na hobby-idnes, kde žvaní o mražení hub a o enzymech; o tom, jak kolísání proudu ovlivňuje jejich zamražení a jak rosí houby, když je suší - tady plísně a enzymy nevadí. Ten člověk je prostě magor. A bude to jenom horší.

Jeho tvrzení o radioaktivitě v Boletus badius právě prověřuji. Bude mi potěšením výsledky publikovat - ať dopadnou jakkoliv.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 29. října 2012 23:28

po 29. října 2012 21:51 bore napsal:
"Taky mi nepřijde úplně optimální Baierova tvrzení vyvracet konstatováním, že babky jí spousta lidí a ještě po nich nikdo neumřel." - To já někde tvrdím? Kde?!

Možná tady: (?)
citace:
Vemte si, kolik lidí u nás v Čechách sbírá houby. Spousta lidí sbírá babky, protože to jsou úplně nejrozšířenější houby, které rostou všude. A spousta z nich určitě sebere babku a udělá třeba to, co my nedoporučujeme, tzn. když je ta babka plesnivá na nějaké místě, tak oni to místo vykrojí a potom použijí zbytek. To by se také nemělo dělat. ... Nicméně nějaké hromadné otravy houbařů v průběhu let nebyly nikdy zaznamenány.

Nebo si to jen špatně vykládám?

"On neřekl, že babky způsobují rakovinu, to si upravil bulvár." - Vy jste neslyšel ten rozhlasový pořad?

Slyšel, dokonce jsem si ho pustil několikrát, jak se mi líbil Smile Co se rakoviny týká, zmínil ji v souvislosti s toxiny nedohubu:

"Je jich tam několik, končí to rakovinou slinivky a zažívacích cest."

Nikde explicitně neřekl, že "babky způsobují rakovinu", to se skutečně objevilo až v bulváru.

Doporučuji další bláboly na hobby-idnes, kde žvaní o mražení hub a o enzymech; o tom, jak kolísání proudu ovlivňuje jejich zamražení a jak rosí houby, když je suší - tady plísně a enzymy nevadí.

Ano, toho jsem si všiml a zajímalo by mě, jak by to vysvětlil.

Nicméně bych byl rád, aby bylo jasné v jedné věci. Já neobhajuju Baiera, ani ho neznám. Jen mi tahle situace připadá jako jeden extrém následovaný druhým. Téma, které otevřel, by podle mě pozornost zasluhovalo. Vidím tam určitou možnost paralely s tím vínem.

Jeho tvrzení o radioaktivitě v Boletus badius právě prověřuji. Bude mi potěšením výsledky publikovat - ať dopadnou jakkoliv.

Budu se těšit. Není tam ale podmínkou, aby se v prostředí nějaké radioaktivní izotopy vyskytovaly, aby je houba mohla absorbovat?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
bore

PříspěvekZaslal: út 30. října 2012 10:30
  Předmět: Dotaz

Můžete mi sdělit, odkud je ten citovaný text ("neumírání po babkách"), který má být můj? Neuvádíte zdroj : (
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 30. října 2012 15:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ČR 6, Zaostřeno na občana, 12.07.2012 21:40
bore

PříspěvekZaslal: út 30. října 2012 21:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 30. října 2012 14:23 no-X napsal:
ČR 6, Zaostřeno na občana, 12.07.2012 21:40

Jasně, takže z rádia. Já to fakt nechci poslouchat, ale jsem na 100% přesvědčen, že jsem hovořil o "sekundárních otravách", tj. o přímé akutní otravě z kontaminace hub, ne k následkům chronického užívání údajně kontaminovaných babek.

Tím končím v tuto chvíli diskusi, téma zpracuji podrobně do časopisu a dám to sem.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 30. října 2012 22:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Každopádně díky za reakce.

Mimochodem, neodpustím si Baierovu dodatečnou poznámku na toto téma z Receptáře (41), kde se vracel k reakci bulváru a mykologů slovy:

"... včetně některých méně kvalitních mykologů, kteří nepoznali, že to je nadsázka"

Jen mi není jasné, jestli to nemyslel jinak, než to řekl, protože tahle to vyznívá jako dost drsná forma humoru, která asi u těch "méně kvalitních mykologů" taky pochopení nenajde.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru