Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Patrný Ladislav
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Patrný Ladislav
|
Zaslal: so 28. května 2011 23:24 |
 |
|
28. května 11, 20:12 b.gun napsal: |
Včerejší ze suchého rákosového stvolu na kraji rybníka. Jestli je tu nějaký vážkolog - jde o vážku čtyřskvrnou (Libellula quadrimaculata)? |
sice nejsem vážkolog, ale měla by to být ona, a tu je jeden odkaz na ní
http://www.biolib.cz/cz/image/id147173/
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: čt 01. listopadu 2012 23:46 |
 |
|
Koukám, že jsem sem ještě žádnou nedal, tak to musím napravit.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: pá 02. listopadu 2012 0:21 |
 |
|
Že se do toho pletu. Když už to tu máme natvrdo. Na druhém obrázku vidíme jakousi "předehru" kopulace u šidélek (Coenagrion sp.). Světle modrý sameček vpravo nahoře chytil samičku za hlavou. Na čtvrtém pak vlastní kopulaci u vážek (Sympetrum sp.). Jak to probíhá?
Sameček, většinou ten pestřejší jedinec, si nejprve sám, někde v klidu, naplní svým spermatem semenné vaky, tzv. spermatheky čili vesicula seminalis, které má v hrudi. Děje se to tak, že prohne svůj zadeček a vstříkne si sperma "do hrudi". Teprve pak chytne nějakou samičku. Tedy sameček pomocí klíštek, které má na zadečku, chytí samičku za hlavou (Obr.2). A nakonec ji donutí, aby prohnula zadeček a vzala si sperma z jeho hrudi (Obr.4). Tím ten milostný akt končí.
Kdyby to mělo být nošení dříví do lesa, dejte mně vědět, příspěvek smažu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: čt 11. července 2013 21:50 |
 |
|
Pěkný večer. Viděla jsem tenhle týden párkrát v lese zajímavý hmyz - vypadalo to tvarem jako vážka (dlouhé tělo, úzká křídla), ale křídla byla (asi) neprůhledná a celá měla tmavomodrou, kovově lesklou barvu. Nedalo se ji vyfotit ani pořádně prohlédnout, byla vidět jen jako třepetavý modrý plamínek - je to hrozná neposeda. Můžete mě nějak navést, pod čím přibližně hledat? Nevím ani, jestli to je motýl, vážka, nebo co vlastně. Díky moc.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 11. července 2013 22:07 |
 |
|
Tori_: Zřejmě motýlice obecná nebo lesklá.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori
|
Zaslal: čt 11. července 2013 22:27 |
 |
|
no-X: Díky, to je přesně ono! Příště zkusím vypozorovat, jestli měla celá křídla modrá nebo jen půlku - to mapování výskytu mě zaujalo.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: pá 09. srpen 2013 21:54 |
 |
|
Dnes jsem v práci potkal krásnou vážku: Délka těla asi 4 cm, hruď dlouhá cca 1 cm byla taková cihlovohnědá a vypadala pokrytá kratičkými chloupky. Zda tu barvu skutečně měla nebo to byl odraz světla na těch chloupkách ... ??? Pak následoval asi 3 cm dlouhý štíhlý zadeček o průměru asi 1,5 - 2 mm, který měl jasně červenooranžovou barvu (takovou jako je tzv. signální červeň - jestli znáte tento terminus-technikus, možná o kousek tmavší - něco jako barva vesty pouličních pracovníků, ale červenější). Bohužel jsem ji mohl sledovat jen kratičce, takže více nesdělím, ani délku křídel - za ani ne půl minuty, kdy byla většinou v letu, sedla jen tak na 3 vteřiny, si toho nestačíte moc zapamatovat, i přes to, že ji jako já vidíte prvně v životě a zaujme vás. Myslím, že podobnou, možná i tu samou, vyfotil i Kraken a vložil ji sem (její fotku, samozřejmě že ne ji osobně) 1. listopadu 2012 (3. snímek). Nevíte náhodou někdo, co to může být zač?
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
 |