Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Téma věnované vážkám, šídlům a podobným
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Patrný Ladislav

PříspěvekZaslal: čt 26. května 2011 23:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

dnes jsem narazil na tohoto vosíka, doufám, že jej nikdo nezničí a paměť mi bude sloužit a vrátím se, až tato kolonie bude plně obsazena

150.81 kB    
Vosík obecný - Polistes nimpha
vosík.jpg
   vosík.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 28. května 2011 20:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včerejší ze suchého rákosového stvolu na kraji rybníka. Jestli je tu nějaký vážkolog - jde o vážku čtyřskvrnou (Libellula quadrimaculata)?

111.8 kB    
v.jpg
   v.jpg

114.64 kB    
v2.jpg
   v2.jpg
Patrný Ladislav

PříspěvekZaslal: so 28. května 2011 23:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

28. května 11, 20:12 b.gun napsal:
Včerejší ze suchého rákosového stvolu na kraji rybníka. Jestli je tu nějaký vážkolog - jde o vážku čtyřskvrnou (Libellula quadrimaculata)?

sice nejsem vážkolog, ale měla by to být ona, a tu je jeden odkaz na ní
http://www.biolib.cz/cz/image/id147173/
Wink
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 01. listopadu 2012 10:42
  Předmět: Neznámá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tato vážka sedla na deku k bazénu na švagrově dvoře v České Kanadě a seděla jak přilepená několik minut. Díky tomu jsem měl možnost si ji dostatečně nafotit. Pokud někdo víte, jak se jmenuje a sdělíte mi to, budu rád. S pozdravem JGLN.

98.76 kB    
DSCN4009L.jpg
   DSCN4009L.jpg

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 01. listopadu 2012 23:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koukám, že jsem sem ještě žádnou nedal, tak to musím napravit. Wink

174.6 kB    
DSC02700.JPG
   DSC02700.JPG

152.02 kB    
DSC07291.JPG
   DSC07291.JPG

142.54 kB    
DSC00138.JPG
   DSC00138.JPG

152.9 kB    
DSC00150.JPG
   DSC00150.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: pá 02. listopadu 2012 0:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Že se do toho pletu. Když už to tu máme natvrdo. Na druhém obrázku vidíme jakousi "předehru" kopulace u šidélek (Coenagrion sp.). Světle modrý sameček vpravo nahoře chytil samičku za hlavou. Na čtvrtém pak vlastní kopulaci u vážek (Sympetrum sp.). Jak to probíhá?

Sameček, většinou ten pestřejší jedinec, si nejprve sám, někde v klidu, naplní svým spermatem semenné vaky, tzv. spermatheky čili vesicula seminalis, které má v hrudi. Děje se to tak, že prohne svůj zadeček a vstříkne si sperma "do hrudi". Teprve pak chytne nějakou samičku. Tedy sameček pomocí klíštek, které má na zadečku, chytí samičku za hlavou (Obr.2). A nakonec ji donutí, aby prohnula zadeček a vzala si sperma z jeho hrudi (Obr.4). Tím ten milostný akt končí.

Kdyby to mělo být nošení dříví do lesa, dejte mně vědět, příspěvek smažu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 11. července 2013 21:39
  Předmět: Co to je?

Myslím ,že sem to mohu prezentovat. Povedlo se mi vyfotit tohoto "komára" (vím, že to asi nebude). Neví náhodou někdo ze zdejších mucho- komáro- prostě, hmyzologů přes ty létavé, co to může být? Délka těla byla cca 2 - 2,5 cm.

99.39 kB    
DSCN1578L.jpg
   DSCN1578L.jpg

Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 11. července 2013 21:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pěkný večer. Viděla jsem tenhle týden párkrát v lese zajímavý hmyz - vypadalo to tvarem jako vážka (dlouhé tělo, úzká křídla), ale křídla byla (asi) neprůhledná a celá měla tmavomodrou, kovově lesklou barvu. Nedalo se ji vyfotit ani pořádně prohlédnout, byla vidět jen jako třepetavý modrý plamínek - je to hrozná neposeda. Můžete mě nějak navést, pod čím přibližně hledat? Nevím ani, jestli to je motýl, vážka, nebo co vlastně. Díky moc.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 11. července 2013 22:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tori_: Zřejmě motýlice obecná nebo lesklá.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori

PříspěvekZaslal: čt 11. července 2013 22:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no-X: Díky, to je přesně ono! Příště zkusím vypozorovat, jestli měla celá křídla modrá nebo jen půlku - to mapování výskytu mě zaujalo.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 09. srpen 2013 21:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem v práci potkal krásnou vážku: Délka těla asi 4 cm, hruď dlouhá cca 1 cm byla taková cihlovohnědá a vypadala pokrytá kratičkými chloupky. Zda tu barvu skutečně měla nebo to byl odraz světla na těch chloupkách ... ??? Pak následoval asi 3 cm dlouhý štíhlý zadeček o průměru asi 1,5 - 2 mm, který měl jasně červenooranžovou barvu (takovou jako je tzv. signální červeň - jestli znáte tento terminus-technikus, možná o kousek tmavší - něco jako barva vesty pouličních pracovníků, ale červenější). Bohužel jsem ji mohl sledovat jen kratičce, takže více nesdělím, ani délku křídel - za ani ne půl minuty, kdy byla většinou v letu, sedla jen tak na 3 vteřiny, si toho nestačíte moc zapamatovat, i přes to, že ji jako já vidíte prvně v životě a zaujme vás. Myslím, že podobnou, možná i tu samou, vyfotil i Kraken a vložil ji sem (její fotku, samozřejmě že ne ji osobně) 1. listopadu 2012 (3. snímek). Nevíte náhodou někdo, co to může být zač?
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 18. prosince 2013 22:54
  Předmět: Modelka

Jedna žahavá modelka.

99.64 kB    
DSC07366L.jpg
   DSC07366L.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru