Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 23. května 2007 16:04 |
 |
|
Mate, ok. Případně tam můžeš dát zatím ty moje, ať je to pintlich
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 23. května 2007 16:14 |
 |
|
23. května 07, 16:04 Bob napsal: |
Mate, ok. Případně tam můžeš dát zatím ty moje, ať je to pintlich  |
A ty někde nějaké máš? Zítra se na to podívám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 04. srpen 2008 23:46 |
 |
|
Myslím, že ho našel Pepa.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 05. srpen 2008 8:44 |
 |
|
A navíc ho tu již asi máme - přesunuto. Jen ten název ... nemá být správně Polyporus alveolarius - Choroš voštinový ???
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: út 05. srpen 2008 12:14 |
 |
|
v atlasu Hagara,Baier,Antonín VAH je popsán takhle
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 05. srpen 2008 13:21 |
 |
|
Hmmmm ....
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: po 09. května 2011 10:30 Předmět: Polyporus alveolarius - Choroš voštinový |
 |
|
Musím se pochlubit, že se mi 4. května se mi skoro na den přesně podařilo zopakovat loňskej raritní nález Choroše voštinového ... želbohu "jen" na Moravě, v zemích českých ho nikdo nenalezl už přes 50 let, takže to berte jako výzvu, kdybyste na něj náhodou narazili!
Loňská i letošní lokalita jsou v bezprostředním okolí Hustopečí (okr. Břeclav). V obou případech se jedná o jaseninu s malou příměsí doubravy a javoru (u jasanů se jedná o vzrostlý stromy s poměrně hustou výmladkovou tyčovinou), ve které se dají najít smržovité - kačenky české, náprstkovité i mozkovité, smrži tlustonozí, polovolňáci, jedlé i obecné ... Geologicky jsou to silně erodovaný třetihorní, na vápenec velmi bohatý, sedimenty, půdologicky je to bazická spraš přecházející do jílovců až slínovců, bylinný patro poměrně bohatý na konvalinky, bršlice, starčky a lesní travičky (Poaceae sp.)
Loni jsem ho našel na dubovým klacíku, letos to byl (asi) javor a určitě jasan... ve všech případech rostly jen na tenčích klacíčcích - do 3-4 cm.
_________________ "Náhoda přeje připraveným! " |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 09. května 2011 10:47 |
 |
|
09. května 11, 10:30 Forrest Run napsal: |
Musím se pochlubit, že se mi 4.května se mi skoro na den přesně podařilo zopakovat loňskej raritní nález Choroše voštinového.....želbohu "jen" na Moravě, v zemích českých ho nikdo nenalezl už přes 50 let, takže to berte jako výzvu, kdybyste na něj náhodou narazili!
|
To je zvláštní. Na ostravsku to zase tak velká vzácnost není. Každý rok jich pár, většinou starších v lesích kolem řek nacházím. Ani je již většinou nefotím.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: po 09. května 2011 11:16 |
 |
|
Měls vidět pana doktora Kotlabu, jak skákal metr vysoko, když jsem mu předával loňskej exikát!
K tý jeho vzácnosti-myslel jsem si, že v čechách je mu zima a proto je jen na Moravě, nicméně Ostrava má podnebí "rovnoběžkově" srovnatelný s Prahou, je to fakt zvláštní, i když, Ty tam máš díky svý bystrosti, znalostem i tý nezbytný špetce štěstí jeden lepší nález než druhej-třeba ty Destice okrouhlý, ty Tě díky publikace v Mykosborníku proslavily až za hranicema, Draku! )
A ještě k tomu na místech, který dostává ekologicky zabrat kvůlivá extenzivní těžbě uhlí už doslova stovky let!
_________________ "Náhoda přeje připraveným! " |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 09. května 2011 12:11 |
 |
|
09. května 11, 11:16 Forrest Run napsal: |
Měls vidět pana doktora Kotlabu, jak skákal metr vysoko, když jsem mu předával loňskej exikát!
K tý jeho vzácnosti-myslel jsem si, že v čechách je mu zima a proto je jen na Moravě, nicméně Ostrava má podnebí "rovnoběžkově" srovnatelný s Prahou, je to fakt zvláštní, i když, Ty tam máš díky svý bystrosti, znalostem i tý nezbytný špetce štěstí jeden lepší nález než druhej-třeba ty Destice okrouhlý, ty Tě díky publikace v Mykosborníku proslavily až za hranicema, Draku! )
A ještě k tomu na místech, který dostává ekologicky zabrat kvůlivá extenzivní těžbě uhlí už doslova stovky let! |
Ono to s tím chorošem může být podobné jako s některými kytičkami u kterých se uvádí, že mají karpatské rozšíření, tj. karpatské endemity. A k té destici - těžba uhlí poškozuje krajinu, to je fakt, ale tím se jenom zvyšuje ekodiverzita území. Poddolováním dochází ke vzniku poklesových kotlin, zvodnělých území atd. To ale není abiotické prostředí, jen to může vyhovovat jiným organizmům, někdy i vzácným, které byly ze značně sterilní zemědělské krajiny vytlačené. A taky se to nelíbí spoustě lidí, neb to není zrovna estetické prostředí, samý plevel a špatně se tam chodí.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: po 09. května 2011 22:56 |
 |
|
Tak já se taky přidám k nálezcům této ne rovna časté krásné houby, bohužel tentokrát bez fotky. Našel jsem ji včera v listnatém lese, bohužel větvičku na které byly plodnice nedokážu spolehlivě identifikovat, ale byla to dubohabřina s příměsí javoru babyky, semtam lípa. A dost černého bezu. Jinak vidím, že i tady je zmatek v názvech alveolaris/alveolarius asi jako všude. Někde je označen tak jinde onak
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 22. května 2012 20:35 |
 |
|
po 09. května 2011 22:56 Roman Manak napsal: |
Tak já se taky přidám k nálezcům této ne rovna časté krásné houby, bohužel tentokrát bez fotky. Našel jsem ji včera v listnatém lese, bohužel větvičku na které byly plodnice nedokážu spolehlivě identifikovat, ale byla to dubohabřina s příměsí javoru babyky, semtam lípa. A dost černého bezu. Jinak vidím, že i tady je zmatek v názvech alveolaris/alveolarius asi jako všude. Někde je označen tak jinde onak  |
Situace se od předchozího příspěvku poměrně drasticky změnila. Prolezl jsem spoustu lokalit v okolí dosud neprobádaných a musím říct, že je to tu poměrně hojná houba ať se člověk vrtne kam se vrtne, ale musí přitom dávat trochu pozor. Většinou zde roste v měkkých luzích, ale najde se i v "běžném" lese, v jednom případě jsem ho našel dokonce v ovocném sadu na meruňce! No a v neděli na návštěvě nové lokality jsem jich viděl opravdu dost (dokonce první houba prakticky hned po vstupu do lesa byl on ), z nichž některé byly i fotitelné.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Naposledy upravil Roman Manak dne st 23. května 2012 19:05, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
Zaslal: st 23. května 2012 0:23 |
 |
|
út 22. května 2012 20:35 Roman Manak napsal: |
Situace se od předchozího příspěvku poměrně drasticky změnila. |
Aby se nezměnila, přeci jen v prosinci je jich víc než v květnu .
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|