Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: so 26. ledna 2008 19:44 |
 |
|
Zrovna jsem se dozvěděl přesnější lokalizaci jednoho naleziště ve středohoří a geologicky je tam bazalt, vápenec a jiné vápenité sedimenty. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 26. ledna 2008 20:19 |
 |
|
Na jedné lokalitě Sarcoscyphy v Českém středohoří je kamenitý až hlinito-kamenitý sediment, a po vrstevnicích vysoko nad ní je analcimit, leucitit, nefelinit. Takže pro mě opět španělská vesnice.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: ne 27. ledna 2008 0:11 |
 |
|
so 26. ledna 2008 19:19 Martin Kříž napsal: |
analcimit, leucitit, nefelinit |
Ty by měly být ještě bazičtější neš bazalt |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 28. ledna 2008 9:04 |
 |
|
Jo. Analcimit, leucitit, nefelinit a podobné bazaltoidy patří mezi hodně bazické, alkalické vyvřeliny. Jsou to v podstatě čediče s obsahem zástupců živců (foidů) jako je nefelin, analcim, leucit a další. Obsahují obyčejně dost málo vápníku, ale zato mívají hodně vysoký obsah MgO, Na2O a K2O.
Metadroba a fylit, jak je uvedeno kousek výše jsou slabě metamorfované sedimenty. Karbonáty, jako je kalcit obyčejně neobsahují. Jsou to tedy spíše kyselé pedogenní substráty. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: út 29. ledna 2008 10:51 |
 |
|
Jak se dá nějak jednoduše změřit pH půdy ? Tím samozřejmě nemyslím způsob, kdy to vezmu do laboratoře a proženu mašinkou za milion, ale něco "polního", co dá alespoň přibližnou hodnotu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 29. ledna 2008 11:22 |
 |
|
29. ledna 08, 9:51 Lupo napsal: |
Jak se dá nějak jednoduše změřit pH půdy ? Tím samozřejmě nemyslím způsob, kdy to vezmu do laboratoře a proženu mašinkou za milion, ale něco "polního", co dá alespoň přibližnou hodnotu. |
Zemědělci mají takové sady s papírkami nebo s indikátory. Jednou jsem to i viděl v obchodě se semeny. Určitě to ale nebude nic moc. Na papírcích se dá pH odhadnout tak s přesností na jednotky pH a někdy ani to ne.
Ale co je důležité - pH-metr zcela určitě není přístroj za milion. Nejjednodušší, ale digitální stojí něco kolem tisícovky. Jsou to velmi jednoduché strojky, bez teplotní kompenzace a moc dlouho nevydrží být funkční. Když s tím člověk ale zachází slušně, tak tak 1-2 roky budou měřit, možná i déle. K tomy je potřeba zakoupit ještě alespoň 2 standardní roztoky pro kalibraci a opatřit roztok KCl. Velmi slušné přenosné pH-metry s kompenzaci na teplotu stojí tak 20-25 000 Kč. Dost drahé jsou ale strojky s gelovou elektrodou pro měření na sucho. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
bore

|
Zaslal: so 02. února 2008 12:43 Předmět: I na kyselém... |
 |
|
Já mám sběr ohnivce šarlatového od Podmok u Čáslavi, kde je krystalinikum, jestli se nemýlím, takže striktní vazba tam asi není... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: so 02. února 2008 17:05 Předmět: Re: I na kyselém... |
 |
|
so února 02, 2008 11:43 am bore napsal: |
Já mám sběr ohnivce šarlatového od Podmok u Čáslavi, kde je krystalinikum, jestli se nemýlím, takže striktní vazba tam asi není... |
To je "A", nicméně může existovat "B". Totiž pokud jde o tu nejběžněji se vyskytující Sarcoscyphu, roste často na člověkem ovlivněných místech, jako jsou okraje cest apod. Právě na okrajích cest a silnic bývá půda jak známo mnohem zásaditější, než jinde... Pak je tu ještě ta nejasnost s tím pH vzniklým při rozkladu rostlinných a dřevních zbytků, které taky zřejmě může být odlišné od geologického podkladu... V tomto ohledu má asi větší výpovědní hodnotu Microstoma - zde vliv disturbantních zásahů není +- žádný a na ty geologické údaje se můžeme více spolehnout... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
bore

|
Zaslal: so 02. února 2008 17:21 Předmět: Re: I na kyselém... |
 |
|
so 02. února 2008 16:05 Martin Kříž napsal: |
so února 02, 2008 11:43 am bore napsal: |
To je "A", nicméně může existovat "B". Totiž pokud jde o tu nejběžněji se vyskytující Sarcoscyphu, roste často na člověkem ovlivněných místech, jako jsou okraje cest apod. Právě na okrajích cest a silnic bývá půda jak známo mnohem zásaditější, než jinde... Pak je tu ještě ta nejasnost s tím pH vzniklým při rozkladu rostlinných a dřevních zbytků, které taky zřejmě může být odlišné od geologického podkladu... V tomto ohledu má asi větší výpovědní hodnotu Microstoma - zde vliv disturbantních zásahů není +- žádný a na ty geologické údaje se můžeme více spolehnout... |
Já se o ohnivce vůbec nezajímám, ale není to houba rozkládající dřevo? Proč by měla mít těsnou vazbu na geologické podloží? pH půdy je důležité zejména pro ECM houby nebo terikolní saprotrofy. Je otázka, zda korelace výskytu na zásaditých půdách není jen zdánlivá - netuším. Ohledně pH obecně chystám článeček do Mykologického sborníku: "Geologie pro mykology" na pokračování, ale zatím nevím, kdy to bude : )) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: so 02. února 2008 18:32 Předmět: Re: I na kyselém... |
 |
|
so února 02, 2008 4:21 pm bore napsal: |
Já se o ohnivce vůbec nezajímám, ale není to houba rozkládající dřevo? Proč by měla mít těsnou vazbu na geologické podloží? |
Námitka logická, což o to, ale kupodivu mnohé, někde běžné dřevní druhy nemohu najít jinde, a když pak přemýšlím, proč tomu tak je, dospěji zase k tomu zásaditému/kyselému podkladu. Pomiňme ohnivce, jako další příklad bych uvedl např. Mycena tintinnabulum a možná, že i Tremella mesenterica...
so února 02, 2008 4:21 pm bore napsal: |
Ohledně pH obecně chystám článeček do Mykologického sborníku: "Geologie pro mykology" na pokračování ... |
A to je jedině dobře. Už se těším.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 04. února 2008 11:01 |
 |
|
Lokalita ohnivce rakouského (95%), kterou jsem našel v Mimoni: nedaleko řeky, Mimoň je pískovcová, ale to místo kde roste je celé navezené, všechno co tam je jsou zbytky s demolic domů a všechen sajrajt "ekologické" likvidace zavážkou. Že tam něco roste dost nechápu Každopádně "vápna" tam bude dost, ale pouze přivezeného. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: po 04. února 2008 18:00 |
 |
|
po února 04, 2008 10:01 am Bob napsal: |
Že tam něco roste dost nechápu Každopádně "vápna" tam bude dost, ale pouze přivezeného. |
Ono to tam roste právě proto. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: po 04. února 2008 18:23 |
 |
|
po února 04, 2008 10:01 Bob napsal: |
... to místo kde roste je celé navezené, všechno co tam je jsou zbytky s demolic domů a všechen sajrajt "ekologické" likvidace zavážkou. Že tam něco roste dost nechápu Každopádně "vápna" tam bude dost, ale pouze přivezeného. |
Něco podobnýho je zřejmě i na lokalitě Ohnivce šarlatového v Machníně u Liberce. _________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: po 04. února 2008 18:34 Předmět: Re: I na kyselém... |
 |
|
so 02. února 2008 11:43 bore napsal: |
Krystalinikum nevylučuje přítomnost přeměněných krystalických vápenců, dokonce se v jiných částech téhož geologického útvaru nacházejí, takže teoreticky by se mohly nacházet i zde ve velikostech mimo rozlišení geologické mapy 1:50 000, která je na netu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|