Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Technika: Fotografujeme přes mikroskop
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 07. listopadu 2006 15:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

07. listopadu 06, 13:43 Bob napsal:
Ještě jsem se chtěl optat na "field number" ... co to přesně popisuje-zajišťuje-omezuje? a jaká hodnota je OK ... 18 - 20 - 22,6 ...? Chápu, že asi ta největší, ale jak moc dramatický je rozdíl mezi třeba 18 a 20?

To je, jak jsem se zrovna poučil u Olympusů průměr zobrazovaného pole v mm. Čím je toto číslo větší, tím je mikroskop širokoúhlejší. Moc dramatický rozdíl to ale nebude - 2 mm. Foťáky stejně dělají ze zorného pole pravoúhlý výřez. A zrovna jsem zjistil, že je to napsáno na každém objektivu Laughing. Je tam FN 26,5.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 11:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Potřeboval bych osvětlit ještě dalších několik pojmů:
1. Abbe kondenzor N.A. 1.25 s aperturní irisovou clonou
Někdy je uváděn pouze Abbeho kond., někdy nejn konden., a někdy jen irisová clona. Je to potřeba všechno?
2. Koehlerovo osvětlení
Je to důležité?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 15:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

20. listopadu 06, 10:56 Bob napsal:
Potřeboval bych osvětlit ještě dalších několik pojmů:
1. Abbe kondenzor N.A. 1.25 s aperturní irisovou clonou
Někdy je uváděn pouze Abbeho kond., někdy nejn konden., a někdy jen irisová clona. Je to potřeba všechno?
2. Koehlerovo osvětlení
Je to důležité?

Kondenzor je nezbytný - soustřeďuje světlo pod preparátem. Abbeho konstrukce kondenzoru je nejběžnější typ, jsou ale i jiné typy, např. toroidální. Každý kondenzor, objektiv atd. má nějakou numerickou aperturu - N. A. To je tangenta vrcholového úhlu světelného kužele. Aby to správně fungovalo, tak se ty kuželíky musí potkávat. Cloně v kondenzoru se říká aperturní a bývá složená z lamel - irisová clona. Upravuje num. aperturu pro daný objektiv a ovlivńuje hloubku ostrosti. Ještě jsem neviděl funkční mikr. bez kondenzoru a bez aperturní clony.

Kohler illumination, Kohlerovo zobrazení, osvětlení atd. je způsob centrace mikroskopu. Jedná se zjednodušeně o postup, jak mikr. seřídit, aby optické osy byly správně a clony souosé atd.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 15:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

takže je to obojí nezbytné?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 15:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

20. listopadu 06, 14:08 Bob napsal:
takže je to obojí nezbytné?
Obojí ne. Kondenzor je nezbytný, Kohlerovo zobrazení si s trochou šikovnosti nastavíš šroubovákem Laughing
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 12:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mate, k tématice nadpisu tohoto fóra ... Psal jsi mi, že mám na těch fotkách fialový "lem" kolem objektů http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=17593#17593,

a že to je asi přemírou světla, tj. moc silným prosvícením ... to máš jistě pravdu (doufám, protože by to znamenalo, že fotky kazím já a nikoli technika - takže je to snad řešitelné Smile), ono je to vlastně logické, když vezmu, že je to analogické jako focení v protisvětle Smile

No, máš nějaké doporučení jak moc to má být asi nasvícené?

Mám i problém v tom, abych nastavil správný expoziční čas či ten správný režim, abych neměl fotky pře-pod exponované. Jaké s tím máte zkušenosti? či nápady co vyzkoušet?

Naposledy upravil Bob dne st 02. května 2007 14:52, celkově upraveno 1 krát
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 14:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

02. května 07, 12:33 Bob napsal:
Mate, k tématice nadpisu tohoto fóra ... Psal jsi mi, že mám na těch fotkách fialový "lem" kolem objektů, a že to je asi přemírou světla, tj. moc silným prosvícením ... to máš jistě pravdu (doufám, protože by to znamenalo, že fotky kazím já a nikoli technika - takže je to snad řešitelné Smile), ono je to vlastně logické, když vezmu, že je to analogické jako focení v protisvětle Smile

No, máš nějaké doporučení jak moc to má být asi nasvícené?

Mám i problém v tom, abych nastavil správný expoziční čas či ten správný režim, abych neměl fotky pře-pod exponované. Jaké s tím máte zkušenosti? či nápady co vyzkoušet?

Teďka nevím o které obr. se jedná. Pokud se jedná o ty mikrofotky prášivky, tak tam by se mohlo spíše jednat o difrakci na hranách objektů z důvodu přesvícení než o klasickou chromatickou vadu. I když i ta tam v nejaké míře může být. Na okrajích jsou objekty tenčí, více propouštěji světlo. Silné osvětlení pak způsobuje opt. erozi objektů.

Jak exponovat obr. na mikroskopu. Napřed je potřeba nastavit optimálně clony a kondenzor. Vždycky (kromě obj. 4, někdy i 10x) zařadit pomocnou kondenzorovou čočku. Intenzitu světla nastavit tak, aby objekty byly prokreslené a pozadí aby bylo šedé (bílé ne). Dále nemůžu moc radit, neboť to závisí na možnostech foťáků. Kamera kterou fotím mikro má něco, čemu Nikon říká dynamický kontrast a to je na focení nejlepší.

Asi bych ale doporučil spíše méně světla než více, časy spíše delší a určitě spíše malý kontrast, resp. malou hodnotu gama funkce. Určitě je snažší opravit šeďáky, resp. málo kontrastní fotky než fotky přepálené.

Naposledy upravil mat60 dne po 29. dubna 2013 15:31, celkově upraveno 1 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 14:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jojo, jedná se o fotky těch prášivek - doplnil jsem URL fóra a linknul tu fotku.

citace:
Napřed je potřeba nastavit optimálně clony a kondenzor. Vždycky (kromě obj. 10x) zařadit pomocnou kondenzorovou čočku.

V tom se ztrácím ... na foťáku clonu nenastavím, protože jedu bez objektivu - zrcadlovka Canon je připojena přes tu jejich nejdražší černou trubku na světě. Na foťáku tedy mohu pouze nastavit v podstatě pouze způsob měření expozice či ručně nastavit čas či zvolit nějaký kreativní režim či citlivost ISO či tak něco.

Pokud jde o možnosti nastavení mikroskopu tak taky ten výčet možností co uvádíš zdaleka asi nemám a nebo něčemu nerozumím. Půjdu-li po optické dráze ... mám zdroj - halogenová žárovka 30W (na pozorování v režimu fázového kontastu je to tak tak dostatečné - pro mé oko), její výkon mohu ovládat ... na žárovce je něco co nevím co přesně je, ale obsahuje to polní clonu, kterou mohu ovlivňovat "množství světla", ale vliv na obraz jsem neviděl žádný a nebo jsem se nesoustředil na ten správný detail/projev ... na tom je položen modrý filtr (interferenční?) pak následuje kondesor kde je aperturní clona - její vliv je jednoznačně viditelný ... pak asi následuje vložka pro dark field a phase contrast ... pak je objektiv, jehož pohybe tedy ostřím Smile ... pak je "poloprospustné zrcadlo" které mi oddělí 50% světla do postraní trubky kde bude asi ještě alespoň jedno zrcadlo, která to pošle do té nejdražší trobky na světě. Pak už je jen chip foťáku. Takže mohu měnit v podstatě pouze tři 3 věci:
1. intenzitu osvětlení
2. polní clonu
3. aperturní clonu

Tááák, toť vše. Co myslíš tou kondenzorovou čočku?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 16:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Musím spechat. Zítra ráno ti to rozepíšu. Nebo, pokud nevydržíš, tak si najdi na netu jak se nastavuje Kohlerovo zobrazení - Kohler ilumination.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 16:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já nechvátám! Tak taky nechvátej! Nikdo by nikdy neměl chvátat! Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 8:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když nechvátáme, tak pěkně pomaličku Laughing.

Nejprve si ujasníme co na mikroskopu je co a jestli to tam vlastně máš. Pak přijde na pořad seštelování podle Kohlera.

Postupně po dráze světla. Naspodu, nad lampou je polní clona. Ta se nechává otevřená nebo jen mírně přivřená. Pak nasleduje Abbeho kondenzor. Kondenzorem se dá pohybovat a to šroubem obyčejně na levé straně. Výška kondenzoru je dost důležitá a ovlivňuje kvalitu obr. Na čele kondenzoru v cca jeho jedné třetině je aperturní clona. Ta taky ovlivňuje obrázek. Praví se, že má být u pozorování ve světlém poli nastavená tak na 80% hodnoty numerické apertury objektivu. Jenže apert. clona nemívá moc často stupnici v hodnotách apertury, ale jenom takové nepopsané čárky. Nahoře kondenzoru je skoro vždy přídavná, odklopitelná čočka. Ta se rozhodně nechává zařazená, pouze u obj. 4x a někdy i u 10x je lépe ji odklopit a to pokud zorné pole není osvětlené celé. Vyklápí se takovou páčkou skoro pod deskou stolku na pravé straně. Pak je vzorek a objektivy. U obj. není obyčejně co nastavovat. Výjimkou jsou celkem špičkové objektivy pro tmavé i světlé pole s proměnlivou aperturou. Ty mají ve spodní části prstenec, kterým se nastavuje aperturní clona uvnitř objektivu. Pro světlé pole se dává co největší apertura, tj. clona se otevírá na doraz, u tmavého pole se spíše uzavírá. To je asi skoro všechno, čím se dá šroubovat nebo šoupat. Bertrandovu čočku, Nikoly, Nomarského hranoly atd. nemáš. Objektivy se centrují jenom u mikroskopů s otočným stolkem.

Centruje se taky lampa, ale když je to nové, tak asi budeme věřit, že je v pořádku.

Centrací fázového kontrastu nemám nacvičenou, popis centrace ale někde mám. Je to, pokud vím takový otočný prstenec, který je zamontovaný v kondenzoru. Pro světlé pole každopádně používej volnou pozici.

Tak, že si zjisti kde se hýbe kondenzorem, kde je páčka pro přídavnou čočku a kde se uzavírá polní a aperturní clona. Až to budeš vědět, tak budu pokračovat s nastavením Kohlerova zobrazení.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 8:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

hmmm to jsou věci Smile Tak já si to vytisknu a detailně prohledám mikroskop Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 15:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A ať na to nezapomenu. Teď přijde to oné Kohlerovo osvětlení, resp. nastavení osvětlení v mikroskopu podle Kohlera, tj. Kohler illumination.

1. Dá se nějaký preparát a objektiv 20x.
2. Úplně se uzavře polní clona na světle i aperturní clona na kondenzoru.
3. Kondenzorem se pohybuje nahoru nebo dolů, do polohy až jsou obrysy clony zaostřené. Bývá to spíše nahoře. Pokud není obraz clony ve středu zorného pole, tak se zcentruje kondenzor pomocí centračních šroubů tak aby světlý kroužek byl ve středu.
4. Otevře se polní clona tak aby se jenom lehce vrcholy dotýkala okrajů zorného pole nebo aby právě zmizela. Pokud je asymetricky, tak se přecentruje kondenzor jak ve uvedeno výše.
5. Když má aperturní clona stupnici, tak se nastaví na stejnou hodnotu NA jakou má objektiv nebo lépe na 75% této hodnoty. Když na cloně není stupnice num. ap., tak se vyjme se okulár a pomalu se uzavírá aperturní clona při pohledu do trubky až je cca 1/3 tmavá z zůstavají 2/3 plochy světlé.

Není to nic složitého, jenom platí, že při každé změně objektivu by se měla upravit apetrurní clona.

Tolik teorie. V praxi jsou možné a někdy i přínosné určité odchylky. Jedná se především o apert. clonu. S uzavíráním ap. clony více než je hodnota NA obj. sice trošku roste hloubka ostrosti, ale zvyšuje se při tom i podíl šumu a artefaktů (světlé Beckeho linky atd.). Nastavení ap. clony se dělá dost často podle obrazu. U pozice kondenzoru je to skoro stejné, jenom podíl artefaktů bývá ještě větší. Když je ale obojí mimo optimum, tak bývá obraz dost špatný.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 9:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jo, ještě jedno kolečko jsem tam našel Smile Jezdí to nahoru dolu Smile Ale odklápění čočky nemám (zdá se) ... budu s tím teď trochu laborovat a snad k něčemu dospěji. Díky moc za pomoc!
Neotronic
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 15. září 2010 13:22
  Předmět: Program pre mikroskopiu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zravim vsetkych, http://www.heliconsoft.com/heliconfocus.html je program uzitocny na vrstvenie viacerych fotiek do jednej ostrej.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru