Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Baba Jaga Čestný člen
|
Zaslal: po 09. dubna 2007 0:02 |
 |
|
ne 08. dubna 2007 21:12 Bob napsal: |
Baba-Jaga májistě asi pravdu ... přišlo mi však velmi zajímavé, že to člověk může tahat sebou do lesa! Je to malé, skladné, ... zvětšení 400x je v terénu jistě super ... prostě tak Nemyslel jsem to jako ekvivalent mikroskopu  |
Dovedeš si představit jak někde v lese na pařezu mikroskopuješ houby?
_________________ Baba-Jaga |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 09. dubna 2007 10:21 |
 |
|
jo
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Draco
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
netopyr

Založen: 22. 10. 2007 Příspěvky: 40 Bydliště: Český kras Bubovice
|
Zaslal: út 23. října 2007 22:36 Předmět: Re: Technika: Čím mikroskopovat? |
 |
|
út 05. prosince 2006 8:59 Bob napsal: |
1. Víte, že mikroskop, kterým je něco vidět vyjde často levněji než digitální foťák? Pokud chcete zkusím napsat nějakým firmám, ať semo hodí nabídku třeba strojů do 5 tisíc (nepůjde o jejich reklamu, ale naše potřeby ). |
Žádné firmy se neozvaly ?
Rád bych nějaký mikroskop pořídil, ale nevím co a kde hledat.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 24. října 2007 8:32 |
 |
|
Nikomu jsem "nepsal" Chceš koupit mikroskop? Otázka první: Kolik na to máš!?
A pak následuje otázka druhá - stačí ti se občas jenom na něco podívat nebo potřebuješ pořizovat mikrofotky nebo se snad chceš věnovat mikroskopování profesionálně?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
netopyr

|
Zaslal: čt 25. října 2007 13:09 |
 |
|
Mikroskop bych rád koupil. Peníze jsou sice důležité, ale ne rozhodující.
Rád bych se občas podíval a možná časem i fotil - je to moje profese.
Věnovat se tomu profesionálně rozhodně nehodlám. Po spoustě letech jsem se nějak vrátil k někdejší zálibě a pokud mi vydrží, tak bych ji rád dělal důkladněji než kdysi. Vyguglit prodej mikroskopů asi umím, ale orientovat se v nich je pro mě problém. Je to podobné jako když se mě někdo zeptá jaký si má koupit foťák. To je důvod proč se ptám tady, rád bych občas zmikroskopoval výtrusy při určování, ale protože začínám, tak určitě nepotřebuji Mercedes mezi mikroskopy, ale nechci taky koupit levný mikroskop pro děti. Byl bych vděčný za pár tipů, z kterých bych mohl vybírat. Předem díky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 25. října 2007 13:18 |
 |
|
Všechno se bohužel stále odvíjí od toho, kolik do toho chceš investovat. Mikroskopy stojí od několika set korun do několika set tisíc korun. Stejné je to jak píšeš i u foťáků. Buď definuješ přesně to co chceš a necháš překvapit cenou a nebo prostě řekneš kolik máš a budeš hledat nejvýhodnější nabídku. Nejsem vůbec žádný odborník! Ale nějakou dobu jsem o tom hodně četl, pak jsem se byl do pár kouknout, a jeden už skoro rok používám. Pokud o mikroskopoování moc nevíš, pak je nejlepší začít od té částky, čímž ti někdo začne nabízet to či ono a ty začneš objevovat co si vlastně všechno můžeš přát, začneš upravovat částku, čímž se přiblížíš další technice a tak znovu přihodíš ... je to nekonečné a ve výsledku hodně drahé. Ale myslím, že lze rozhodnout řádově, tj. jestli tísíce nebo desetitisíce a nebo statisíce. Dále by bylo vhodné rozhodnout co s tím chceš všechno dělat - ne alespoň dobré fotky se rázem posuneš do kategorie desetiticíce a výš.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 25. října 2007 13:21 |
 |
|
Jó, a vytušil jsem, že fotíš ... správně? ... Uvažuji teď hodně na tím používat místo mikroskopu foťák ... odhadoval jsem, že bych se mohl dostat hravě na zvětšení 20:1, což je ve výsledné fotce skoro 200x zvětšeno - máš s tím nějaké zkušenosti? Mikroskop s průchodovým světlem mi u těchto zvětšeních dává mizerné výsledky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 25. října 2007 13:45 |
 |
|
Někde jsme to tu již z Bobem jednou probírali.
To máš dost problém. Je to skoro stejné jako s foťáky, jenže ještě o dost dražší - koupíš si podprůměrný strojek a za chvíli zjistíš, že ti nevyhovuje, že chceš fotit, ale fotky mají mizernou kvalitu, že to má malé zvětšení atd. Počítej s tím, že plně vybavený nový mikr., jak říkáš mercedes přijde tak na 400 litrů, půl melounu ale i víc. Slušný mikr. od slušné firmy s kterým se dá celkem slušně pracovat a taky slušně fotit je tak za 100 až 150 tisíc. Pak jsou školní mikr. bez focení za tak 20 - 50 000 Kč. Mikroskopy za pár tisíc jsou tak na hraní pro děti. Něco tam sice vidět je, má to ale strašné optické vady a na výtrusy malé zvětšení.
Když chceš mikroskopovat výtrusy, tak je nezbytný imerzní objektiv 100x a to samotné je tak min. za 20 až 25 000,-
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
netopyr

|
Zaslal: čt 25. října 2007 14:06 |
 |
|
mat60 - když jsi mi to tak pěkně spočítal, tak je rozhodnuto - nechám si zajít chuť. Koníčků mám víc a každý ( kromě klasického houbaření ) jen žere peníze. Uvidíme časem.
bob - s makrofotkama bohužel nemám zkušenosti, ale z toho co o tom vím bych řekl, že tudy cesta nepovede, ale můžu se mýlit. Jak jsi dospěl ke zvětšení 20 : 1 ? Máš na mysli zvětšení optické, nebo digitální ? Pokud optické, tak jaký objektiv ? Předsádky a mezikroužky ? S digitálním moc zkušeností nemám, ale kamarád co fotí pavouky říkal, že tudy cesta nevede.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 06. listopadu 2008 13:44 |
 |
|
Zkuste skenr (scanner) ... mají obrovské rozlišení a z toho plynoucí možnost zvětšení pořízeného obrázku ... nemohu smlčeti obavu, že na výtrusy to asi ještě moc nebude, ale nějaké ty vřecka by vidět býti měly !!!
http://www.northlight-images.co.uk/microscope.html
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
sosák Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 25. ledna 2010 7:53 |
 |
|
Můj laický názor je, že za ty prachy je to super kup.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
sosák Anonymní
|
Zaslal: út 26. ledna 2010 8:25 |
 |
|
Díky za reakci. Ještě by jsem se zeptal zkušenějšího, neprůhledné předměty asi tímto sledovat nelze, že?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 26. ledna 2010 17:00 |
 |
|
26. ledna 10, 7:25 sosák napsal: |
Díky za reakci. Ještě by jsem se zeptal zkušenějšího, neprůhledné předměty asi tímto sledovat nelze, že? |
Na neprůhledné předměty je potřeba jiný typ mikroskopu. Dá se sice experimentovat s bočním osvětlením, skoro vždy to ale dává mizerné výsledky (malá hloubka ostrosti, malá vzdálenost mezi vzorkem a objektivem). K tomuto účelu se používá stereomikroskop (bino lupa) nebo osvětlovač pro odražené světlo (metalografický mikr. na leštěné vzorky).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|