Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 01. listopadu 2006 9:21 |
 |
|
Plně bych podtrhl tu poslední větu !!!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 01. listopadu 2006 10:46 |
 |
|
st 01. listopadu 2006 9:29 mat60 napsal: |
...že se těm dvěma, hlavně čepičatce někdy mohou dost podobat... |
No tak hlavně že se nepodobají opěnce - to by v tom byl pěknej guláš!
Jinak chlapi, já chápu, že opatrnost musí být konkrétně u sběru opěnky na místě - a při představě, že jsem ji začal sbírat někdy před 20 lety, kdy jsem měl k dispozici akorát atlas Pilát - Ušák z roku snad 1965 a možná ještě dva podobného stáří, kde nebylo o nějaké čepičatce ani zmínky, mě docela mrazí v zádech - ale na druhou stranu opakuji svůj názor (se kterým samozřejmě nemusíte souhlasit, ale od toho je to diskuse), že pokud člověk sbírá opěnky pár let, pak si je prostě nesplete. A pokud si nejsem zcela jist (pár malých plodnic bez dobře viditelných znaků), pak ji prostě neseberu - a je to. Ale zatímco pařezů porostlých krásnými velkými trsy opěnek jsem už v životě viděl plno, tak na tu čepičatku mě upzornil až Martin Kříž při naší společné vycházce do lesa. Nevím tedy, zda právě toto byla typická čepičatka, ale popsal bych 3 hlavní odlišnosti, které mě hned v lese trkly:
1. Tato nerostla na pařezu ani na padlém kmeni (ale to nemusí být samozřejmě pravidlem)
2. Byla menší než opěnka a i barva klobouku mi připadala trochu jiná
3. Moučná vůně
Přijímám ale názor, že v některých případech (třeba trs větších, pěkných čepičatek na pařezu) bych taky nevynášel unáhlené soudy "že je to jasná opěnka" - pak musí přijít na řadu ty ostatní znaky, z nichž se mi jeví jako nejspolehlivější odlišný třeň pod prstenem a odlišná vůně obou druhů.
Tak, a teď se do mě pusťte...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 01. listopadu 2006 11:44 |
 |
|
Sleyi ... říkáš dvě věci, kterých bych se držel:
1. o nějaké čepičatce ani zmínky, mě docela mrazí v zádech
2. pokud člověk sbírá opěnky pár let, pak si je prostě nesplete
Toto téma jsem si tuším založil, abych se v nich vyznal a mohl je začít sbírat ... až je budu sbírat 5 let, tak to bude taky pohoda
Mne zamrazilo předloni, kdy jsem je z vesela sesbíral, doma porovnával se všemi atlasy (o podobě s čepičatkou jsem věděl), a uzavřel s tím, že je to ona. Snědli jsme to ... no byla to ona Jenže za nějakou tu dobu dal někdo obrázky obou hub na nahouby.cz a já je určil přesně obráceně - to zasejc zamrazilo mne!
Čepičatku jsem letos potkal již dvakrát ... možná jsem měl na ní štěstí Od té doby jsem klidnější, protože mám pocit, že je již zaměnit nedokážu
Já bych asi hlavně doporučoval následující klíč:
1a ... Je každá plodnička typickou plodnicí opěnky se všemi znaky ... sebrat a sníst.
1b ... Nebrat!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
Zaslal: st 01. listopadu 2006 12:13 |
 |
|
st 01. listopadu 2006 10:44 Bob napsal: |
Toto téma jsem si tuším založil, abych se v nich vyznal a mohl je začít sbírat ... |
Aha, tak to jsem si špatně vyložil - já myslel, že už je sbíráš...
Jinak na ty fotky z nahouby.cz si dobře pamatuju (řešilo se to tam snad dvakrát), a byly to opravdu takové ty zapeklitější případy, kdy jen podle fotky se to určovalo docela blbě. Podívám se po nich a když tak je sem umístím, samozřejmě s uvedením autora a zdroje...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
Zaslal: st 01. listopadu 2006 12:19 |
 |
|
Komentář k fotkám: Zatímco na Billových fotkách je, podle mě, dobře vidět rozdíl ve třeních, starý lišák Tonda Houba nám to určování tenkrát moc neulehčil...
A já přiznávám zcela na rovinu, že mně to tenkrát u těch Tondových fotek připadalo, jako že to jsou opěnky obě... ...je zázrak, že ještě žiju...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 01. listopadu 2006 12:40 |
 |
|
No... poté co jsem ji měl v ruce ... v obou případech jsem si jist tím, která rozhodně není opěnkou a je asi čepičatkou ... ty opěnky nejsou ukázány zrovna zřetelně a tak bych ji z fotky určil jen díky tomu, že jedna je čepičatka a druhá opěnka ... dnes bych na těchto příkladech nespletl ani omylem ... u obou případů je totiž třeň těch čepičatek přímo učebnicový!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
Zaslal: st 15. listopadu 2006 11:03 |
 |
|
Zajímavá diskuse k zaměnitelnosti čepičatky se rozproudila i na slovenských stránkách, i když tam upozrňují spíše na záměnu čepičatky s penízovkou sametonohou, která mi přijde méně pravděpodobná než ta opěnka. Ale člověk nikdy neví - L. Pomšár tam mj. popisuje i vlastní zkušenost, kdy oba druhy rostly na jednom kmeni ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 15. listopadu 2006 13:11 |
 |
|
Laco Pomšár má v té diskuzi kus pravdy a divím se, že ho někteří neberou úplně vážně. I u nás ty čepičatky rostou v lužním lese na mechem pokrytých kmenech listnatých stromů a vůbec není vyloučné, že by rostly s opeňkami na stejném kmenu. Pro nezkušeného houbaře nebo pro dobrodruha, který sbírá jenom kloboučky to může být vážný problém. Uvádí se, že G. marginata roste na dřevu jehličnatých stromů, jenže jiné, stejně jedovaté variety této čepičatky (ještě před nedávnem pokládané za samostatné druhy) mají růst spíše na dřevu listnatých stromů.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
Zaslal: st 15. listopadu 2006 13:55 |
 |
|
st 15. listopadu 2006 12:11 mat60 napsal: |
...divím se, že ho někteří neberou úplně vážně... |
Vážně ho nemohou brát leda tak hazardéři, kterým nezáleží na životě. Tohle totiž opravdu není téma vhodné k nějakému zlehčování...
st 15. listopadu 2006 12:11 mat60 napsal: |
Pro nezkušeného houbaře nebo pro dobrodruha, který sbírá jenom kloboučky to může být vážný problém. |
To jo, nezkušení houbaři sice takovéhle houby asi sbírat nebudou, ale od té doby, co jsem se o existenci čepičatky dozvěděl, jsem taky skončil s "očesáváním" opěnkových kloboučků a poctivě zkontroluju i třeň...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 20. listopadu 2006 0:19 Předmět: Zajímavá zkušenost |
 |
|
Dnes jsem měl v souvislosti s čepičatkami velmi pozoruhodný den. Nejprve jsem našel kmen (byla to vrba), na kterém rostly čepičatky jehličnanové spolu s penízovkami sametonovými, takže potvrzuji slova L. Pomšára ze slovenských stránek. A vyskytovaly se tam naprosto promíchaně - pár centimetrů vedle sebe. A co se nestalo - o kus dál byl velký ztrouchnivělý pařez - znovu vrbový, na kterém opět byly čepičatky, ale tentokrát spolu s opeňkami. Obě vedle sebe - z jednoho kusu dřeva! To jsem z toho jelen.
P.s.: Fotogenické z toho všeho byly jen ty opeňky, viz http://www.damyko.info/ForumA/download.php?id=6300.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
zcr Anonymní
|
Zaslal: čt 23. listopadu 2006 14:08 Předmět: Jenom taková morbidní perlička |
 |
|
V atlase A.Příhoda :"HOUBAŘŮV ROK" - SZN Praha (1972) je čepičatka jehličnanová uvedena tuším jako jedlá houba...
Jinak tenhle problém mně zajímá, čepičatka je hotová noční můra - ta podobnost s penízovkou sametonohou je taky docela zrádná (čepičatka se ztraceným prstenem a tmavým třeněm není podle dostupných obrázků žádná vzácnost.
Vyvstává možnost rozšířit tímhle směrem poznatky o makrochemických reakcích - kdyby se našla nějaká jednoduchá specifická barevná reakce...
Možná zkusím něco podniknout.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|