Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Opěnka: měnlivá: nebezpeční dvojníci
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Klíč - klíče k určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 01. listopadu 2006 9:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Plně bych podtrhl tu poslední větu !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. listopadu 2006 10:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo. A abych to ještě tochu zkomplikoval, tak se mi zdá, že se těm dvěma, hlavně čepičatce někdy mohou dost podobat i některé šupinovky z rodu Gymnopilus, hlavně když jsou menší a netypicky vyvinuté Laughing Laughing Laughing.

Jednen obr. se šupinovkou, zřejmě pařezovou - G. hybridus přikládám. Poznat od opeňky a čepičatky se to dá celkem lehce, když člověk ale ví co má hledat a jak to má vypadat Laughing.

137.93 kB    
Šupinovka pařezová - Gymnopilus hybridus. Řepiště, 16.10.05. (c) mat60.
DSCN4021.jpg
   DSCN4021.jpg

Naposledy upravil mat60 dne st 01. listopadu 2006 10:50, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. listopadu 2006 10:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 01. listopadu 2006 9:29 mat60 napsal:
...že se těm dvěma, hlavně čepičatce někdy mohou dost podobat...

No tak hlavně že se nepodobají opěnce - to by v tom byl pěknej guláš! Smile

Jinak chlapi, já chápu, že opatrnost musí být konkrétně u sběru opěnky na místě - a při představě, že jsem ji začal sbírat někdy před 20 lety, kdy jsem měl k dispozici akorát atlas Pilát - Ušák z roku snad 1965 a možná ještě dva podobného stáří, kde nebylo o nějaké čepičatce ani zmínky, mě docela mrazí v zádech - ale na druhou stranu opakuji svůj názor (se kterým samozřejmě nemusíte souhlasit, ale od toho je to diskuse), že pokud člověk sbírá opěnky pár let, pak si je prostě nesplete. A pokud si nejsem zcela jist (pár malých plodnic bez dobře viditelných znaků), pak ji prostě neseberu - a je to. Ale zatímco pařezů porostlých krásnými velkými trsy opěnek jsem už v životě viděl plno, tak na tu čepičatku mě upzornil až Martin Kříž při naší společné vycházce do lesa. Nevím tedy, zda právě toto byla typická čepičatka, ale popsal bych 3 hlavní odlišnosti, které mě hned v lese trkly:
1. Tato nerostla na pařezu ani na padlém kmeni (ale to nemusí být samozřejmě pravidlem)
2. Byla menší než opěnka a i barva klobouku mi připadala trochu jiná
3. Moučná vůně

Přijímám ale názor, že v některých případech (třeba trs větších, pěkných čepičatek na pařezu) bych taky nevynášel unáhlené soudy "že je to jasná opěnka" - pak musí přijít na řadu ty ostatní znaky, z nichž se mi jeví jako nejspolehlivější odlišný třeň pod prstenem a odlišná vůně obou druhů.

Tak, a teď se do mě pusťte... Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 01. listopadu 2006 11:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sleyi ... říkáš dvě věci, kterých bych se držel:

1. o nějaké čepičatce ani zmínky, mě docela mrazí v zádech
2. pokud člověk sbírá opěnky pár let, pak si je prostě nesplete

Toto téma jsem si tuším založil, abych se v nich vyznal a mohl je začít sbírat ... až je budu sbírat 5 let, tak to bude taky pohoda Smile
Mne zamrazilo předloni, kdy jsem je z vesela sesbíral, doma porovnával se všemi atlasy (o podobě s čepičatkou jsem věděl), a uzavřel s tím, že je to ona. Snědli jsme to ... no byla to ona Smile Jenže za nějakou tu dobu dal někdo obrázky obou hub na nahouby.cz a já je určil přesně obráceně - to zasejc zamrazilo mne!

Čepičatku jsem letos potkal již dvakrát ... možná jsem měl na ní štěstí Smile Od té doby jsem klidnější, protože mám pocit, že je již zaměnit nedokážu Smile

Já bych asi hlavně doporučoval následující klíč:
1a ... Je každá plodnička typickou plodnicí opěnky se všemi znaky ... sebrat a sníst.
1b ... Nebrat!!!
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. listopadu 2006 12:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 01. listopadu 2006 10:44 Bob napsal:
Toto téma jsem si tuším založil, abych se v nich vyznal a mohl je začít sbírat ...

Aha, tak to jsem si špatně vyložil - já myslel, že už je sbíráš... Smile

Jinak na ty fotky z nahouby.cz si dobře pamatuju (řešilo se to tam snad dvakrát), a byly to opravdu takové ty zapeklitější případy, kdy jen podle fotky se to určovalo docela blbě. Podívám se po nich a když tak je sem umístím, samozřejmě s uvedením autora a zdroje...
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. listopadu 2006 12:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak už to mám, paměť mě neklamala, opravdu to tam bylo dvakrát. Tak tedy neprve fotky od Tondy Houby...

78.84 kB    
Tonda Houba pro nahouby.cz, 25.7.2005
Opěnka by TH.jpg
   Opěnka by TH.jpg

98.02 kB    
Tonda Houba pro nahouby.cz, 25.7.2005
Čepičatka by TH.jpg
   Čepičatka by TH.jpg
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. listopadu 2006 12:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

...a teď fotky od Billa...

71.34 kB    
Bill pro nahouby.cz, 5.11.2005
Opěnka by Bill.jpg
   Opěnka by Bill.jpg

66.05 kB    
Bill pro nahouby.cz, 5.11.2005
Čepičatka by Bill.jpg
   Čepičatka by Bill.jpg
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. listopadu 2006 12:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Komentář k fotkám: Zatímco na Billových fotkách je, podle mě, dobře vidět rozdíl ve třeních, starý lišák Tonda Houba nám to určování tenkrát moc neulehčil... Smile

A já přiznávám zcela na rovinu, že mně to tenkrát u těch Tondových fotek připadalo, jako že to jsou opěnky obě... Embarassed ...je zázrak, že ještě žiju... Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 01. listopadu 2006 12:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No... poté co jsem ji měl v ruce ... v obou případech jsem si jist tím, která rozhodně není opěnkou a je asi čepičatkou ... ty opěnky nejsou ukázány zrovna zřetelně a tak bych ji z fotky určil jen díky tomu, že jedna je čepičatka a druhá opěnka ... dnes bych na těchto příkladech nespletl ani omylem ... u obou případů je totiž třeň těch čepičatek přímo učebnicový! Smile
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 15. listopadu 2006 11:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavá diskuse k zaměnitelnosti čepičatky se rozproudila i na slovenských stránkách, i když tam upozrňují spíše na záměnu čepičatky s penízovkou sametonohou, která mi přijde méně pravděpodobná než ta opěnka. Ale člověk nikdy neví - L. Pomšár tam mj. popisuje i vlastní zkušenost, kdy oba druhy rostly na jednom kmeni Exclamation ...
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 15. listopadu 2006 13:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laco Pomšár má v té diskuzi kus pravdy a divím se, že ho někteří neberou úplně vážně. I u nás ty čepičatky rostou v lužním lese na mechem pokrytých kmenech listnatých stromů a vůbec není vyloučné, že by rostly s opeňkami na stejném kmenu. Pro nezkušeného houbaře nebo pro dobrodruha, který sbírá jenom kloboučky to může být vážný problém. Uvádí se, že G. marginata roste na dřevu jehličnatých stromů, jenže jiné, stejně jedovaté variety této čepičatky (ještě před nedávnem pokládané za samostatné druhy) mají růst spíše na dřevu listnatých stromů.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 15. listopadu 2006 13:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 15. listopadu 2006 12:11 mat60 napsal:
...divím se, že ho někteří neberou úplně vážně...

Vážně ho nemohou brát leda tak hazardéři, kterým nezáleží na životě. Tohle totiž opravdu není téma vhodné k nějakému zlehčování...
st 15. listopadu 2006 12:11 mat60 napsal:
Pro nezkušeného houbaře nebo pro dobrodruha, který sbírá jenom kloboučky to může být vážný problém.

To jo, nezkušení houbaři sice takovéhle houby asi sbírat nebudou, ale od té doby, co jsem se o existenci čepičatky dozvěděl, jsem taky skončil s "očesáváním" opěnkových kloboučků a poctivě zkontroluju i třeň... Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 0:19
  Předmět: Zajímavá zkušenost
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem měl v souvislosti s čepičatkami velmi pozoruhodný den. Nejprve jsem našel kmen (byla to vrba), na kterém rostly čepičatky jehličnanové spolu s penízovkami sametonovými, takže potvrzuji slova L. Pomšára ze slovenských stránek. A vyskytovaly se tam naprosto promíchaně - pár centimetrů vedle sebe. A co se nestalo - o kus dál byl velký ztrouchnivělý pařez - znovu vrbový, na kterém opět byly čepičatky, ale tentokrát spolu s opeňkami. Obě vedle sebe - z jednoho kusu dřeva! To jsem z toho jelen. Exclamation
P.s.: Fotogenické z toho všeho byly jen ty opeňky, viz http://www.damyko.info/ForumA/download.php?id=6300.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 8:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Také mohu potvrdit výskyt čepičatky na listnáčích - včera jsem našel skupinku těchto hub v lese u potoka u nás za chatou, kde široko daleko po jehličnanu ani památky. Mj. kousek od tohoto místa (asi 20 m daleko) mám svá oblíbená místa na opěnky - ty tam ale včera nebyly.

104.78 kB    
Ústecko, 19.11.2006
Galerina sp.jpg
   Galerina sp.jpg
zcr
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 23. listopadu 2006 14:08
  Předmět: Jenom taková morbidní perlička
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V atlase A.Příhoda :"HOUBAŘŮV ROK" - SZN Praha (1972) je čepičatka jehličnanová uvedena tuším jako jedlá houba...
Jinak tenhle problém mně zajímá, čepičatka je hotová noční můra - ta podobnost s penízovkou sametonohou je taky docela zrádná (čepičatka se ztraceným prstenem a tmavým třeněm není podle dostupných obrázků žádná vzácnost.
Vyvstává možnost rozšířit tímhle směrem poznatky o makrochemických reakcích - kdyby se našla nějaká jednoduchá specifická barevná reakce...
Možná zkusím něco podniknout.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Klíč - klíče k určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru