Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Poraďte při výběru mikroskopu
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 18. dubna 2013 15:54
  Předmět: Poraďte při výběru mikroskopu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vážení zkušení mikroskopéři - zejména fotografové

Mám starou meoptu a chtěl bych si koupit nový mikroskop ale zdůrazňuji, že bych s ním rád dělal kvalitní mikrofotografie. Nechci k němu dokupovat milion věcí, chci tomít všechno sakum prdum i s nástavcem nebo už s připojenáím na vestavěnou kameru. Vím, že mikroskopů je nepřeberné množství ale zeptám se tedy takto: dá se kolem 30 000 koupit nový mikroskop, který by byl pro mikroskopování hub dostatečný a zároveň by se s ním daly dělat slušné mikrofotky ?

Děkuji ta tipy. Co se týče fotek, je lepší mí takový s nástavcem na fotoaparát nebo s připojením do PC, že obraz pozoruji na monitoru a ten si pak mohu pomocí softwaru vyfotit ?

Co říkáte tomuto?

www.fotopazdera.cz/katalog/zbozi/mikroskopy-a-bino-lupy/laboratorni-a-vedecke-mikroskopy/produkt/mikroskop-bresser-science-trm-301

Jen bych si k němu dokoupil měřící okulár a 3 MPX kameru.
nebo tubus pro zrcadlovku.

Děkuji za vaše názory

Michal
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 21. dubna 2013 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud chceš super fotky na zrcadlo zapomeň! Co je super pro makrofotografii neplatí pro mikrofotografii !!! Leda zrcadlo bez zrcadla, neb i pohyb závěrky rozkymácí obraz!!!

A poku jde o tvůj dotaz ... chceš dělat "kvalitní" a nebo "slušné" Smile Asi by ti nejlépe odpověděl Mat60 ... já jen typuji, že za 30 tis uděláš vcelku docela dobré fotky, za takových 80 tis uděláš velmi dobré a za takových 350 tis uděláš jedny z těch nejlepších ... Smile)) ... Nebudeš to mít lehké Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 22. dubna 2013 8:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

21. dubna 13, 22:05 Bob napsal:
Pokud chceš super fotky na zrcadlo zapomeň! Co je super pro makrofotografii neplatí pro mikrofotografii !!! Leda zrcadlo bez zrcadla, neb i pohyb závěrky rozkymácí obraz!!!

A poku jde o tvůj dotaz ... chceš dělat "kvalitní" a nebo "slušné" Smile Asi by ti nejlépe odpověděl Mat60 ... já jen typuji, že za 30 tis uděláš vcelku docela dobré fotky, za takových 80 tis uděláš velmi dobré a za takových 350 tis uděláš jedny z těch nejlepších ... Smile)) ... Nebudeš to mít lehké Wink

Je to tak, ne-li ještě podstatně hůř. Pokrok se zastavit nedá a vyvojáři optiky taky z něčeho musejí žít. Mezi mikroskopy je stejný rozdíl, jako u dopravních prostředků. Ty nejlevnější za pár tisíc připomínají tak nejspíš dětskou trojkolku, ty skutečně profi za x stovek tisíc až tak 1.5 mega pak připomínají F1. Pak jsou i mikroskopy, které vůbec nepoužívají viditelné světlo - to jsou pak vyloženě raketoplány, za x až x0 mega. Já se občas dostanu k testování mikroskopických novinek a sleduji kam se to ubírá, ale k těm cenově lidským se nedostanu vůbec.

Když někdo chce mikroskop, tak v prvním kroku si potřebuje definovat maximální akceptovatelnou cenu. Od toho se pak odvíjí, co to bude umět a jaké neduhy bude mít optika. Druhý krok je vzít reálný preparát, vyrazit do obchodu a ověřit, že mikroskop vyhovuje.

Foťák se zrcadlem fakt nemá na mikroskopu co dělat, nemá tam absolutně žádný přínos, jenom komplikuje optickou dráhu a zanáší vady. Tam se používají holé čipy bez optiky, uzávěrky. Všechno se dělá softwarově v compu.

Poslední vývoj u mikroskopů postoupil k něčemu takovému Smile:
http://www.olympus-ims.com/en/microscope/dsx/
Tu DSX100 mám otestovanou a je to o něčem úplně jiném, i když tento typ je spíše stereomikroskop s trochu limitovaným zvětšením. Samo to ostří, dělá 3x16 Mpix obrázky.

Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: st 24. dubna 2013 12:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj

Díky za rady kluci. Rozhodl jsem se do toho investovat více, abych neošidil kvalitu. Zatím mám několik horkých favoritů:

www.mikroskopy-optika.cz/produkty/binokularni-usb-mikroskop-vsm-52-pl-296
(nejlevnější varianta, rozlišení kamery je asi moc malé...)

eshop.merci.cz/detail46080/mikroskopy/mikroskop-dmba-310-pc/nekonecno
(znám několik mykologů, kteří ho mají a jen samé pozitiva i fotky jsou super, akorát cena už je na mne moc brutální...)

www.digiprofi.cz/mikroskopy/mikroskopy-pro-narocne-uzivatele/s-integrovanou-kamerou/digitalni-mikroskop-ba-210-digital#prod-desc
(myslím docela slušný, zatím u mne vede ....)

www.mikroskopy-mikroskop.cz/mikroskop-digitalni-laboratorni-dlp-1403-500/
(super, ale nedodává se k němu měřící sowtware...)

Co vy na to ?

Ještě jsem se chtěl zeptat, myslíte si, že integrovaná kamera 3 MPX v mikroskopu je dostatečná ?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 25. dubna 2013 9:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

24. dubna 13, 12:39 Michal Mikšík napsal:
Ahoj

Díky za rady kluci. Rozhodl jsem se do toho investovat více, abych neošidil kvalitu. Zatím mám několik horkých favoritů:

www.mikroskopy-optika.cz/produkty/binokularni-usb-mikroskop-vsm-52-pl-296
(nejlevnější varianta, rozlišení kamery je asi moc malé...)

eshop.merci.cz/detail46080/mikroskopy/mikroskop-dmba-310-pc/nekonecno
(znám několik mykologů, kteří ho mají a jen samé pozitiva i fotky jsou super, akorát cena už je na mne moc brutální...)

www.digiprofi.cz/mikroskopy/mikroskopy-pro-narocne-uzivatele/s-integrovanou-kamerou/digitalni-mikroskop-ba-210-digital#prod-desc
(myslím docela slušný, zatím u mne vede ....)

www.mikroskopy-mikroskop.cz/mikroskop-digitalni-laboratorni-dlp-1403-500/
(super, ale nedodává se k němu měřící sowtware...)

Co vy na to ?

Ještě jsem se chtěl zeptat, myslíte si, že integrovaná kamera 3 MPX v mikroskopu je dostatečná ?

Jsou to 4 asi úplně srovnatelné mikroskopy. Rozhodující je kvalita optiky. Pokud jsem si dobře všiml, tak u všech je uvedeno Planchromat, což říká, že optika je asférická, tj. korigována na sférickou vadu a chromatická vada je korigována pro dvě barvy. Je to spíš takový úplný základ, lepší je Planapochromat atd. Z popisů se ale nedá poznat, jak ta optik funguje vcelku. Jediná možnost je vzít preparát a vyrazit do obchodu. Nikdy bych nekoupil mikr. bez toho, abych ho nevyzkoušel.

Naprosto rozhodující je zkusit, jak vypadají bezbarvé výtrusy při velkém zvětšení s objektivem 100x oil im. To ukáže všechny neduhy optiky. Nějaké drobné vady tam budou viditelné vždy a to i na nejlepších strojích (optické zákony jsou nepřekonatelné), ale výtrusy by měly být aspoň dobře měřitelné. 100x objetiv je základ pro měření.

Co se týče kamery 3 Mpix, tak při větším zvětšení to bohatě stačí, ale pouze pokud je kamera dost kvalitní, nešumí atd. V obrazu stejně není tolik informací, které by vyžadovaly větší rozlišení. Někdo někde spočítal, že při obj. 100x stačí rozlišení 800x600 bodů. Trochu jinak je tomu u malého zvětšení, tam se každý megapixel počítá.

Mikroskop je skládačka. Myslím si, že i renomované firmy poskládají mikroskop do 50 litrů. Třeba Olympus, mikroskopická divize sídlí v Praze 6, Evropská 176/16. Můžu dát kontakty, ale nechtěl bych je úplně zvěřejňovat.

Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 25. dubna 2013 9:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj Matte

Moc díky za rady, určitě je využiji. Co se týče Olympusu, kontakty mám, kamarád si tam od nich nechal taky sestavit sestavu, ale dal za to 80 000. Ještě bych chtěl, aby se tam dala nasadit kreslící trubice...tak doufám, že se mi podaří časem vybrat správný kus, ale tady samozřejmě je dležité velmi pečlivě volit a zkoušet...to je jasné

Michal
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 25. dubna 2013 22:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky mate za to maximální rozlišení pro 100x zvětšení. Hnedle přenastavím foťák a kalibraci odečtu, ať mám menší data.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 26. dubna 2013 8:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

25. dubna 13, 22:52 Bob napsal:
Díky mate za to maximální rozlišení pro 100x zvětšení. Hnedle přenastavím foťák a kalibraci odečtu, ať mám menší data.

Ono je to ošidné. Jednak je ten výpočet závislý na velikosti čipu a taky si myslím, že i když jsou pixely trochu menší než je rozlišení, tak při finální úpravě, sharpingu atd. se může něco málo vyzískat navíc. Ono platí, že rozlišení je vždycky horší než 1/2 vlnové délky světla (a ještě vynásobené konstantou mikroskopu - vlivy nedokonalosti optiky; konstanta je tak 2-5, u konfokálu 1.1-1.5, u šmejďáckých mikr i 10-20 nebo víc -Smile). Vlnová délka viditelného světla je 400-800 nm, takže dostat se s rolišením pod 1/2 mikronu může být dost problém. Proto se používají elektrony, kde je vlnová délka cca 1000x menší. Někdy se pro rozlišení mikr. používá taky vztah: rozlišení D = lambda/numerická apertura soustavy A.

Já používám nastavení 1.4 Mpix (1360x1024) pro obj. 40x a 100x, jinak 8 Mpix. Ne nadarmo je u toho posledního typu Olympusu možnost snímat až 16 Mpix obrázky, ale to lepší - HDR, Wider, EDF atd. se dělá jenom pro 1.5 Mpix.

Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 29. dubna 2013 9:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě jsem se chtěl zeptat, jakou roli hraje systém Kohlerova osvětlení u mikroskopu a zde je to při mikoskopování huby nezbytné při výběru mikroskopu...

Jinak jeden můj italský mykolog mi poradil tento mikroskop, viděl jsem jeho snímky a byl jsem velmi spokojený, prý ten software je hlavně u toho dobrý, umí spoustu funkcí, různé filtry, vytváření vrstvených snímků poskládaných z různých úrovní zaostření apod.

www.amazon.com/AmScope-40X-2000X-Trinocular-Microscope-Compatible/dp/B004T6RO1Y/ref=sr_1_136?s=industrial&ie=UTF8&qid=1367219918&sr=1-136&keywords=biological+professional+microscope

Děkuji za váš názor
Teri

PříspěvekZaslal: po 29. dubna 2013 13:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No za tu cenu vypadá víc než lákavě! A mikroskopy s deseti megapixelovou kamerou u nás stojí okolo 60 000. Pokud máš i pozitivní ohlasy od někoho konkrétního, taky být Tebou neváhám.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 29. dubna 2013 15:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

29. dubna 13, 9:43 Michal Mikšík napsal:
Ještě jsem se chtěl zeptat, jakou roli hraje systém Kohlerova osvětlení u mikroskopu a zde je to při mikoskopování huby nezbytné při výběru mikroskopu...

Jinak jeden můj italský mykolog mi poradil tento mikroskop, viděl jsem jeho snímky a byl jsem velmi spokojený, prý ten software je hlavně u toho dobrý, umí spoustu funkcí, různé filtry, vytváření vrstvených snímků poskládaných z různých úrovní zaostření apod.

www.amazon.com/AmScope-40X-2000X-Trinocular-Microscope-Compatible/dp/B004T6RO1Y/ref=sr_1_136?s=industrial&ie=UTF8&qid=1367219918&sr=1-136&keywords=biological+professional+microscope

Děkuji za váš názor

Kohler illumination, to je spíš kompromisní způsob nastavení a centrace než nějaká speciální technika. Pokud vím, tak všechny nebo skoro všechny mikroskopy používají kondenzor podle Abbeho (Kohlera) a z toho pak vyplývá i postup, jak správně nastavit clony.

http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=17630#17630

K tomu mikroskopu se těžko něco uvádí, když není na čem posoudit jaký to má obraz. Zajíc v pytli, ale ale za necelých 600 USD to nemusí být až taková tragédie. Nevím.

Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: út 30. dubna 2013 8:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

29. dubna 13, 13:16 Teri napsal:
No za tu cenu vypadá víc než lákavě! A mikroskopy s deseti megapixelovou kamerou u nás stojí okolo 60 000. Pokud máš i pozitivní ohlasy od někoho konkrétního, taky být Tebou neváhám.

Taky je tam sleva 79%, mohu potvrdit, že před nějakým časem ten mikroskop stál skutečně kolm 2000.
krakalek

PříspěvekZaslal: čt 06. června 2013 21:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ten mikroskop jsem si koupil (dekuji za tip), doprava a clo atd. se vysplhalo na nepeknou castku, ale i tak je ta cena stale prijatelna... Muzu pripadne hodit nejake snimky, zatim se s tim ucim Smile Embarassed
egon

PříspěvekZaslal: pá 16. srpen 2013 3:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 06. června 2013 21:56 krakalek napsal:
ten mikroskop jsem si koupil (dekuji za tip), doprava a clo atd. se vysplhalo na nepeknou castku, ale i tak je ta cena stale prijatelna... Muzu pripadne hodit nejake snimky, zatim se s tim ucim Smile Embarassed

Jaké má objektivy jsou to planachrom.. nebo jen achrom...
Na kolik vlastně mikroskop vyšel včetně poplatků ?.
krakalek

PříspěvekZaslal: po 19. srpen 2013 16:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

s postovnym a clem se to vysplhalo z tech 12 ke 20, jestli tesne pod nebo nad uz si nepamatuju, obj. jsou achrom.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru