Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Michal Mikšík

|
Zaslal: čt 18. dubna 2013 15:54 Předmět: Poraďte při výběru mikroskopu |
 |
|
Vážení zkušení mikroskopéři - zejména fotografové
Mám starou meoptu a chtěl bych si koupit nový mikroskop ale zdůrazňuji, že bych s ním rád dělal kvalitní mikrofotografie. Nechci k němu dokupovat milion věcí, chci tomít všechno sakum prdum i s nástavcem nebo už s připojenáím na vestavěnou kameru. Vím, že mikroskopů je nepřeberné množství ale zeptám se tedy takto: dá se kolem 30 000 koupit nový mikroskop, který by byl pro mikroskopování hub dostatečný a zároveň by se s ním daly dělat slušné mikrofotky ?
Děkuji ta tipy. Co se týče fotek, je lepší mí takový s nástavcem na fotoaparát nebo s připojením do PC, že obraz pozoruji na monitoru a ten si pak mohu pomocí softwaru vyfotit ?
Co říkáte tomuto?
www.fotopazdera.cz/katalog/zbozi/mikroskopy-a-bino-lupy/laboratorni-a-vedecke-mikroskopy/produkt/mikroskop-bresser-science-trm-301
Jen bych si k němu dokoupil měřící okulár a 3 MPX kameru.
nebo tubus pro zrcadlovku.
Děkuji za vaše názory
Michal |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 21. dubna 2013 22:05 |
 |
|
Pokud chceš super fotky na zrcadlo zapomeň! Co je super pro makrofotografii neplatí pro mikrofotografii !!! Leda zrcadlo bez zrcadla, neb i pohyb závěrky rozkymácí obraz!!!
A poku jde o tvůj dotaz ... chceš dělat "kvalitní" a nebo "slušné" Asi by ti nejlépe odpověděl Mat60 ... já jen typuji, že za 30 tis uděláš vcelku docela dobré fotky, za takových 80 tis uděláš velmi dobré a za takových 350 tis uděláš jedny z těch nejlepších ... )) ... Nebudeš to mít lehké  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 22. dubna 2013 8:57 |
 |
|
21. dubna 13, 22:05 Bob napsal: |
Pokud chceš super fotky na zrcadlo zapomeň! Co je super pro makrofotografii neplatí pro mikrofotografii !!! Leda zrcadlo bez zrcadla, neb i pohyb závěrky rozkymácí obraz!!!
A poku jde o tvůj dotaz ... chceš dělat "kvalitní" a nebo "slušné" Asi by ti nejlépe odpověděl Mat60 ... já jen typuji, že za 30 tis uděláš vcelku docela dobré fotky, za takových 80 tis uděláš velmi dobré a za takových 350 tis uděláš jedny z těch nejlepších ... )) ... Nebudeš to mít lehké  |
Je to tak, ne-li ještě podstatně hůř. Pokrok se zastavit nedá a vyvojáři optiky taky z něčeho musejí žít. Mezi mikroskopy je stejný rozdíl, jako u dopravních prostředků. Ty nejlevnější za pár tisíc připomínají tak nejspíš dětskou trojkolku, ty skutečně profi za x stovek tisíc až tak 1.5 mega pak připomínají F1. Pak jsou i mikroskopy, které vůbec nepoužívají viditelné světlo - to jsou pak vyloženě raketoplány, za x až x0 mega. Já se občas dostanu k testování mikroskopických novinek a sleduji kam se to ubírá, ale k těm cenově lidským se nedostanu vůbec.
Když někdo chce mikroskop, tak v prvním kroku si potřebuje definovat maximální akceptovatelnou cenu. Od toho se pak odvíjí, co to bude umět a jaké neduhy bude mít optika. Druhý krok je vzít reálný preparát, vyrazit do obchodu a ověřit, že mikroskop vyhovuje.
Foťák se zrcadlem fakt nemá na mikroskopu co dělat, nemá tam absolutně žádný přínos, jenom komplikuje optickou dráhu a zanáší vady. Tam se používají holé čipy bez optiky, uzávěrky. Všechno se dělá softwarově v compu.
Poslední vývoj u mikroskopů postoupil k něčemu takovému :
http://www.olympus-ims.com/en/microscope/dsx/
Tu DSX100 mám otestovanou a je to o něčem úplně jiném, i když tento typ je spíše stereomikroskop s trochu limitovaným zvětšením. Samo to ostří, dělá 3x16 Mpix obrázky. _________________ Velmi jednoduché je něco zkomplikovat, složité bývá něco zjednodušit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 25. dubna 2013 9:01 |
 |
|
Jsou to 4 asi úplně srovnatelné mikroskopy. Rozhodující je kvalita optiky. Pokud jsem si dobře všiml, tak u všech je uvedeno Planchromat, což říká, že optika je asférická, tj. korigována na sférickou vadu a chromatická vada je korigována pro dvě barvy. Je to spíš takový úplný základ, lepší je Planapochromat atd. Z popisů se ale nedá poznat, jak ta optik funguje vcelku. Jediná možnost je vzít preparát a vyrazit do obchodu. Nikdy bych nekoupil mikr. bez toho, abych ho nevyzkoušel.
Naprosto rozhodující je zkusit, jak vypadají bezbarvé výtrusy při velkém zvětšení s objektivem 100x oil im. To ukáže všechny neduhy optiky. Nějaké drobné vady tam budou viditelné vždy a to i na nejlepších strojích (optické zákony jsou nepřekonatelné), ale výtrusy by měly být aspoň dobře měřitelné. 100x objetiv je základ pro měření.
Co se týče kamery 3 Mpix, tak při větším zvětšení to bohatě stačí, ale pouze pokud je kamera dost kvalitní, nešumí atd. V obrazu stejně není tolik informací, které by vyžadovaly větší rozlišení. Někdo někde spočítal, že při obj. 100x stačí rozlišení 800x600 bodů. Trochu jinak je tomu u malého zvětšení, tam se každý megapixel počítá.
Mikroskop je skládačka. Myslím si, že i renomované firmy poskládají mikroskop do 50 litrů. Třeba Olympus, mikroskopická divize sídlí v Praze 6, Evropská 176/16. Můžu dát kontakty, ale nechtěl bych je úplně zvěřejňovat. _________________ Velmi jednoduché je něco zkomplikovat, složité bývá něco zjednodušit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: čt 25. dubna 2013 9:26 |
 |
|
Ahoj Matte
Moc díky za rady, určitě je využiji. Co se týče Olympusu, kontakty mám, kamarád si tam od nich nechal taky sestavit sestavu, ale dal za to 80 000. Ještě bych chtěl, aby se tam dala nasadit kreslící trubice...tak doufám, že se mi podaří časem vybrat správný kus, ale tady samozřejmě je dležité velmi pečlivě volit a zkoušet...to je jasné
Michal |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 25. dubna 2013 22:52 |
 |
|
Díky mate za to maximální rozlišení pro 100x zvětšení. Hnedle přenastavím foťák a kalibraci odečtu, ať mám menší data. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: pá 26. dubna 2013 8:18 |
 |
|
25. dubna 13, 22:52 Bob napsal: |
Díky mate za to maximální rozlišení pro 100x zvětšení. Hnedle přenastavím foťák a kalibraci odečtu, ať mám menší data. |
Ono je to ošidné. Jednak je ten výpočet závislý na velikosti čipu a taky si myslím, že i když jsou pixely trochu menší než je rozlišení, tak při finální úpravě, sharpingu atd. se může něco málo vyzískat navíc. Ono platí, že rozlišení je vždycky horší než 1/2 vlnové délky světla (a ještě vynásobené konstantou mikroskopu - vlivy nedokonalosti optiky; konstanta je tak 2-5, u konfokálu 1.1-1.5, u šmejďáckých mikr i 10-20 nebo víc - ). Vlnová délka viditelného světla je 400-800 nm, takže dostat se s rolišením pod 1/2 mikronu může být dost problém. Proto se používají elektrony, kde je vlnová délka cca 1000x menší. Někdy se pro rozlišení mikr. používá taky vztah: rozlišení D = lambda/numerická apertura soustavy A.
Já používám nastavení 1.4 Mpix (1360x1024) pro obj. 40x a 100x, jinak 8 Mpix. Ne nadarmo je u toho posledního typu Olympusu možnost snímat až 16 Mpix obrázky, ale to lepší - HDR, Wider, EDF atd. se dělá jenom pro 1.5 Mpix. _________________ Velmi jednoduché je něco zkomplikovat, složité bývá něco zjednodušit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 29. dubna 2013 13:16 |
 |
|
No za tu cenu vypadá víc než lákavě! A mikroskopy s deseti megapixelovou kamerou u nás stojí okolo 60 000. Pokud máš i pozitivní ohlasy od někoho konkrétního, taky být Tebou neváhám. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 29. dubna 2013 15:03 |
 |
|
Kohler illumination, to je spíš kompromisní způsob nastavení a centrace než nějaká speciální technika. Pokud vím, tak všechny nebo skoro všechny mikroskopy používají kondenzor podle Abbeho (Kohlera) a z toho pak vyplývá i postup, jak správně nastavit clony.
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=17630#17630
K tomu mikroskopu se těžko něco uvádí, když není na čem posoudit jaký to má obraz. Zajíc v pytli, ale ale za necelých 600 USD to nemusí být až taková tragédie. Nevím. _________________ Velmi jednoduché je něco zkomplikovat, složité bývá něco zjednodušit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: út 30. dubna 2013 8:46 |
 |
|
29. dubna 13, 13:16 Teri napsal: |
No za tu cenu vypadá víc než lákavě! A mikroskopy s deseti megapixelovou kamerou u nás stojí okolo 60 000. Pokud máš i pozitivní ohlasy od někoho konkrétního, taky být Tebou neváhám. |
Taky je tam sleva 79%, mohu potvrdit, že před nějakým časem ten mikroskop stál skutečně kolm 2000. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: čt 06. června 2013 21:56 |
 |
|
ten mikroskop jsem si koupil (dekuji za tip), doprava a clo atd. se vysplhalo na nepeknou castku, ale i tak je ta cena stale prijatelna... Muzu pripadne hodit nejake snimky, zatim se s tim ucim  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
egon
|
Zaslal: pá 16. srpen 2013 3:13 |
 |
|
čt 06. června 2013 21:56 krakalek napsal: |
ten mikroskop jsem si koupil (dekuji za tip), doprava a clo atd. se vysplhalo na nepeknou castku, ale i tak je ta cena stale prijatelna... Muzu pripadne hodit nejake snimky, zatim se s tim ucim  |
Jaké má objektivy jsou to planachrom.. nebo jen achrom...
Na kolik vlastně mikroskop vyšel včetně poplatků ?. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: po 19. srpen 2013 16:10 |
 |
|
s postovnym a clem se to vysplhalo z tech 12 ke 20, jestli tesne pod nebo nad uz si nepamatuju, obj. jsou achrom. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|