Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Je nějaká kniha o optické mikroskopii? a posteloví roztoči - jak na ně?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
weber

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 8:56
  Předmět: Je nějaká kniha o optické mikroskopii? a posteloví roztoči - jak na ně?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím,
K vánocům jsem synovi a sobě koupil mikroskop :
http://www.binox.cz/laboratorni-mikroskopy/mikroskop-genetic-bino-led/
ale jsem úplný začátečník a potřebuji se s ním nějak seznámit, aby jsme o vánocích mohli na něco koukat. Bohužel u mikroskopu žádná brožura není a v knihkupectví také ne. Pokud má někdo tip, předem velice děkuji.

Mám dotaz - jak pozorovat (pokud to optic. mikroskopem jde) postelové roztoče (píší, že je máme všichni v postelích, tak bych docelá rád viděl ty "moje"), stačí vysavačem přejet lůžko a ten prach dát pod sklíčko? Jelikož u mikroskopu nebyla žádná sklíčka zatím jsem mezi dvě petriho misky dal prach co jsem našel za postelí a zakápl vodou, ale viděl jsem jen nějaké vlákna, nic se tam nehýbalo (zvětšení asi 100x), že bych je utopil? Předem díky za příspěvky.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 9:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sklíčka, zejména krycí budeš nutně potřebovat pro objektiv 40x, který lze již považovat za kontaktní.
Zrovna tak u objektivu 100x, kde by bylo navíc více než vhodné používat imerzní olej.
Roztoče občas vidím. Zvětšení 100x je dostatečné. Jak je však dostat pod sklíčko netuším. Možná ta petriho miska s opravdu tenkou vrstvou vody je dobrý nápad neb se dá propátrat hodně materiálu. Možná by bylo fajn tam dát malilinko nějakého šampónu, aby se to pěkně smáčelo. Možná ... teď mne napadá, že pro to zvětšení 100x by šlo dát ty petriho misky k sobě obrácené (jak kastroly do skříně) a mít tak obrovský preparát ke zkoumání.
Roztoče řekl bych hned tak neutopíš a použiješ-li čisto vodu, tak ty co ještě žijí se asi budou hýbat.
Další vhodný preparát bys mohl udělat z trávy ... někde na čisté louce utrhnout suchou trávu, dát doma do skleničky s vodou a počkat nějaký čas - měli by se ti tam "objevit" všelijací nálevníci.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 9:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky mne ještě napadlo ... projdi se nějakým lesíkem a hledej staré pýchavky nebo hvězdovky. V jejich teřiších mezi výtrusy a kapiliciem se roztočů zkrývá asi hodně, protože na ně narážím v těchto preparátech prakticky vždy. Viz.:

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 10:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nad prachem z vysavače jsem strávil dost času, ale nenašel jsem ani jednoho, takže se vůbec nenaplnily strašidelné historky podomních prodavačů vysavačů ... a nebo nemam ten správnej "supervysavač".

Zato když jsem prohlédl uši našeho kocoura, tak to tam jezdilo jak na tankodromu. Od té doby nemá rád veterináře.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
weber

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 10:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To bob a Lupo: díky za rychlé příspěvky.
Jo ty petriho misky jsem dal do sebe jak píšeš, ale na objektiv 40x/0.65 (S) co mám, je to sklíčko (dno petriho misty) moc tlusté a nelze zaostřit.
Ještě dotaz: kontaktní, to znamená, že ten objektiv se přímo fyzicky dotkne toho preparátu (např. v kapce vody) tzn. preparát je bez krycího sklíčka? Pokud ano, jak se objektiv čistí? Předem díky.

Jo nějakej olej u mikroskopu je ale absolutně nevim jak a kdy se používá příp. čistí objektiv.

O nějaké publikaci základů optic. mikroskopie nevíte?

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 11:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

O žádné takové publikaci v češtině nevím. V angličtině jsem něco zahlídl, ale určitě to nebyly základy.

Krycí ani podložní sklíčko se pomocí Petriho misky určitě nedá nahradit. Pracovní vzdálenost objektivu je na něm napsaná. U 40x je to méně než je tloušťka misky. Taky bych měl dost výhrady ke strkání suchého objektivu do oleje nebo i do vody. Hrozí, že objektiv pak již nepůjde řádně očistit. Když se použije miska místo podložního skla, tak je preparát výše, než by měl být a při tom se poruší Kohlerova centrace. Výsledkem je trochu horší obraz.

Podložní i krycí skla jsou k dostání v laboratorních potřebách. Někde tady jsou i linky s nabídkou. Nevidím důvod šetřit na sklech, když mikroskop není úplně zadarmo.

A ještě k těm roztočům. Roztoči v materiálu z vysavače určitě budou, ale bude jich tam podstatně měné než vláken a prachu. Asi by bylo potřeba je nějak zakoncentrovat. Jak to ale nevím. V lese na trouchnivějících klaccích jsem roztočů a podobných zviřátek viděl spousty. nejsou ale vidět bez stereomikroskopu nebo pořádné lupy.
weber1
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 13:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To mat60: jo ty krycí a podložní sklíčka mám objednaný, ty petr. misky to je jen taková improvizace navíc je na mikroskopu křížový vodič preparátů, takže misky neleží na stolku rovně, ale jsou šikmo.

Ještě bych měl dotaz: na mikroskopu je nějaká výklopná objímka pro filtr a v příslušenství je nějaký matný bílý - k čemu se používá a předpokládám, že jsou i jinné druhy, příp. jaké?

Škoda, že není nějaká CZ publikace, ze které bych vše nastudoval, takhle tady otravuju s pro Vás primitivníma dotazama.

Jen tak na okraj, synovec 4 roky "chytly" ho houby a zná jich cca 40 - 50 - to sem ještě neviděl. Ukážu na nějakou houbu v atlasu, kolikrát mu není pořádně rozumět, ale když si přečtu název houby, tak mu člověk rozumí.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 13:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mat60, mne kdysi varoval před namáčením suchých objektivů do čehokoli. Zrovna tak asi nebude nejlepší namáčet ten imerzní 100x do něčeho jiného než je imerzní olej. Jak jsem psal, objektivy 4x a 10x lze díky velké pracovní vzdálenosti použít velmi různorodě - kvalita obrazu je věc druhá, často si jimi jen prohlížím věci jakoby lupou, tj. položím něco na podložní sklíčko a koukám. 40x jedině se sklíčkem krycím, tak aby se do praparátu nenamočil. A 100x imerzní pouze do toho oleje.

Příprava normálního preparátu: viz téma http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=2624

Otírání, čištění objektivů ... viz. téma http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=2069

Naposledy upravil Bob dne čt 15. listopadu 2007 13:48, celkově upraveno 3 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 13:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
To mat60: jo ty krycí a podložní sklíčka mám objednaný, ty petr. misky to je jen taková improvizace navíc je na mikroskopu křížový vodič preparátů, takže misky neleží na stolku rovně, ale jsou šikmo.

Laughing Laughing Laughing I tak se dá Smile

citace:
Ještě bych měl dotaz: na mikroskopu je nějaká výklopná objímka pro filtr a v příslušenství je nějaký matný bílý - k čemu se používá a předpokládám, že jsou i jinné druhy, příp. jaké?

S filtrama zkušenosti nemám - používám interferenční (jestli se napletu). Používají se třeba modré, zelené červené a podobně - v různě barevném světle mohou být různé věci býti viděny lépe/hůře ... no jak píšu, zkušenosti nemám. Ke zviditelnění obtížně viditelných věcí nebo neviditelných používám jednak barvení preparátu a nebo fázový kontrast (na mikroskopu to nemáš, tak se tím trápit nemusíš Smile)

citace:
Škoda, že není nějaká CZ publikace, ze které bych vše nastudoval, takhle tady otravuju s pro Vás primitivníma dotazama.

Mýlíš se! Neobtěžuješ!!! Kdyby jsi obtěžoval tak ti nikdo neodpoví! Smile Naopak! Toto fórum je v plenkách a časem tu snad vzniknou jakési manuály kterak mikroskopovat a podobně. Jelikož celý tento web je budován vlnou zájmu, tak se vždy aktivita směřuje tím směrem, kde je oto projeven nějaký zájem. Takže se ptej jak jen to jde! Pomůže to i jiným, kteří na tom budo stejně - akorát to už nebudeme muset psát protože to tu už bude Smile

citace:
Jen tak na okraj, synovec 4 roky "chytly" ho houby a zná jich cca 40 - 50 - to sem ještě neviděl. Ukážu na nějakou houbu v atlasu, kolikrát mu není pořádně rozumět, ale když si přečtu název houby, tak mu člověk rozumí.

Že by se Smotlacha reinkarnoval? Sledovat! Podporovat! Wink
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 13:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud jde o ty roztoče ... co je tak na něco nalákat?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 14:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

15. listopadu 07, 12:49 Bob napsal:
Pokud jde o ty roztoče ... co je tak na něco nalákat?

Very Happy. Nalákat asi ne Very Happy. Ale když jsem viděl co dělají biologové s vodou, aby mohli pozorovat rozsivky, jednobuněčné řasy apod., tak to nebude až tak jednoduché. Každopádně bude potřeba ty roztoče napřed nějak ubezdušit. Asi by bylo vhodné ten vysavačový prach rozdispergovat ve vodě s nějakým utrejchem (ajatin, metanol, etanol nebo něco tak) a pak to odstředit. Na podložní sklo pak dát sediment z odstředivky.

A ještě k těm filtrům. V mikroskopech se používá celá řada filtrů. jednak to jsou barevné kompenzační filtry pro dosažení bílého světla, barevné filtry pro monochromatické pozorování, pak filtry polarizační (ty se v na biol. mikroskopu moc nepoužívají). Pak se někdy používají rozptylovací filtry pro lepší homogenitu světla nebo pro dosažení osvětlení rozptýleným světlem. A nakonec - pro fluorescenční mikr. jsou spec. filtry.

S osvětlením pomocí LED u mikroskopu nemám žádné zkušenosti, neboť u Olympusů se používá osvětlení halogenkami. Nezbude než zkusit, co to udělá, když se to tam dá. Účel většiny normálních filtrů je, aby zorné pole při pozorování bez preparátů bylo homogenně osvětleno bílým světlem.
weber

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 14:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě než pan Smotlacha zemřel, tak jsem si říkal, že by jsme ho nějak vyhledali a toho čtyřletého "houbaře" ukázali, určitě by měl radost, ale nějak jsme to nestihli, škoda.

S těma roztočema, když se živí odloupnutou kůží, tak ta je po celém lůžku to půjde asi těžko. Nebo zkusit elektrostatickým nábojem, prach má třeba - náboj a organismus + a pak to nějak oddělit ale to je jenom hrubě amatérská teorie, nebo nějaké jejich "feromony".
edit: Ještě mě napadlo vzít matraci nebo polštář a umístit do studené místnosti a doprostřed umístit žárovku tak vysoko, aby na povrchu polštáře bylo teplo příjemné pro roztoče a podle toho, jak mají rychlé nohy "chvíli" počkat až se na zahřáté místo dostaví.

Škoda, že neznám nějakou mladou hezkou laborantku na výuku.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. listopadu 2007 15:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt listopadu 15, 2007 1:42 pm weber napsal:
S těma roztočema, když se živí odloupnutou kůží, tak ta je po celém lůžku to půjde asi těžko. Nebo zkusit elektrostatickým nábojem, prach má třeba - náboj a organismus + a pak to nějak oddělit ale to je jenom hrubě amatérská teorie, nebo nějaké jejich "feromony".
edit: Ještě mě napadlo vzít matraci nebo polštář a umístit do studené místnosti a doprostřed umístit žárovku tak vysoko, aby na povrchu polštáře bylo teplo příjemné pro roztoče a podle toho, jak mají rychlé nohy "chvíli" počkat až se na zahřáté místo dostaví.

výborný myšlenky !!!!!!!!!!!!!!! Laughing Laughing Laughing
weber

PříspěvekZaslal: pá 16. listopadu 2007 8:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem našel nějakou knihu:
http://www.arsenal.cz/cz/katalog-mikroskopu-a-prislusenstvi/prislusenstvi/pomucky-pro-mikroskopii/tajemny-svet-pod-mikroskopem/c6062

na rozjezd to bude dostačující a časem se uvidí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Draco

PříspěvekZaslal: pá 16. listopadu 2007 13:45
  Předmět: Je nějaká kniha o optické mikroskopii? a posteloví roztoči - jak na ně?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mohu případně nabídnou naskenovanou knihu Pracujeme s mikroskopem od Jaroslava pazourka. V PDF ma asi něco okolo 31 MB (rok 1975, 210str.). Z internetu pak stažené, upravené a převedené do PDF "Introduction to Optical Microscopy,digita imaging and Photomicrography (849 str., cca 90 MB).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru