Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Technika: Fotografujeme přes mikroskop
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 13. prosince 2005 13:32
  Předmět: Technika: Fotografujeme přes mikroskop
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímalo by mne jestli to někdo dělá ... o Mat60 to víme, ale někdo v okolí Prahy a Kladna ... zvažuji mikroskop, ale je to drahý ... vsázím sportku a tak třeba jednou ... zajímá mne především jakou optiku použít ... achromatické, planachromatické atd. moc se v tom nevyznám = vůbec.

U trinokularu ... jak to vidí fotoaparát a jak já? Já mám přeci okulár, který foťák nemá, nebo má?

Naposledy upravil Bob dne čt 31. května 2007 10:47, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 13. prosince 2005 13:47
  Předmět: Re: Fotografujeme přes mikroskop

Bob napsal:
Zajímalo by mne jestli to někdo dělá ... o Mat60 to víme, ale někdo v okolí Prahy a Kladna ... zvažuji mikroskop, ale je to drahý ... vsázím sportku a tak třeba jednou ... zajímá mne především jakou optiku použít ... achromatické, planachromatické atd. moc se v tom nevyznám = vůbec.

U trinokularu ... jak to vidí fotoaparát a jak já? Já mám přeci okulár, který foťák nemá, nebo má?

Mat60 je mineralog a taky petrograf a u hornin je mikroskop nevyhnutelný (erární). Ale k věci - trinokulár, resp. resp. trinokulární nástavec je věc se třemi dírami, běžná to součást všech lepších mikroskopů. Dvě díry jsou pro okuláry a třetí pro foťák nebo kameru. To co je vidět v okulárech je i v diře pro foťák. Focení přímo přes okulár je ošidné a většinou poskytuje mizerné výsledky (velká sférická i chromatická vada). Ono i focení digitálem přes trinokulár je dost komplikované, lepší je kamera s on-line přenosem do PC.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 13. prosince 2005 17:44
  Předmět: Mikroskopy

Pouze přesun diskuze k tématu:

Bob:
Jo ty tvé fotky z mikroskopu mne fascinujou a jestli najdu na chodniku 50 tisíc koupím si mikroskop co mi umožní takové věci fotit. Kdyby se chtěl někdo na mikroskop v okolí Kladno-Praha složit, tak bych do toho asi za určitých okolností šel.

Mat60:
A to v té Praze je tak lacino? Mikroskop za 50 tisíc? To má asi plastové čočky co?

Bob:
Tož to jsi mi vyrazil dech ... tož asi raději tuto myšlenku opustím ... chodím si prohlížet modely SM 6 na http://www.intracomicro.cz/ tož asi nad tím tedy nebudu ani uvažovat neboť šunku si kupovat nechci a na pořádný mít nikdy nebudu

Mat60:
Nechci ti kazit náladu, ale mikroskopy na té adrese se tak hodí pro základní školu a ne pro seriozní práci, natož pro focení. Byly by to vyhozené peníze. Navíc když chceš pozorovat výtrusy (cca 10um), pak k tomu potřebuješ imerzní objektiv 100x, což samotné je tak za 20 000,-Kč. Když chceš vidět pořádný mikroskop tak se podívej na: http://www.mikroskopy.cz/uvod.asp nebo http://www.olympus.cz/produkty/index_mikro.htm. K focení se tam hodí tzv. badatelské typy.

Pokud chceš experimentovat, tak si pořiď nějaký starý, bazarový mikroskop a pak můžeš přemýšlet nad tím, jak na okulár přimontovat foťák. Nebude to senzační, ale někdy se to i daří.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 16. prosince 2005 10:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem se na to přeptal u prodejců a je to jasný ... viz. tato odpověď z www.mikroskopy.cz ... je jasné, že jediný způsob jak se dostat na mikroskop je sehnat si k němu přístup, protože koupit si ho pod stromeček asi hned tak někdo nemůže Crying or Very sad

"Dobrý den.
Celkové zvětšení mikroskopu je dáno součinem zvětšení objektivu a zvětšení
okuláru. Např. při objektivu 100x a standardních okulárech 10x tedy uvidíme
objekt s velikostí 10um jako 1 cm, což je prakticky polovina zorného pole
okuláru. (naše okuláry 10x mají zorné pole 20, resp. 22 mm). Potřebného
zvětšení lze také dosáhnout použitím objektivu s menším zvětšením (60x, 40x)
a okulárů se zvětšením větším (15x, 20x).
Fotografovat lze dvěma způsoby - připojit fotoaparát přes okulár (levnější
varianta) nebo přes trinokulární tubus. Pro připojení přes okulár máme
vyzkoušené ze "současných" modelů např. fotoaparáty Canon A95 a Canon S70;
pro připojení přes trinokulární tubus jsou možnosti větší - kromě obou
zmiňovaných je možné použít třeba Nikon Coolpix 8400 nebo prakticky
jakoukoliv zrcadlovku.
Cena mikroskopu se pohybuje okolo 70 tisíc (Nikon E200, s trino tubusem cca
o 10 tisíc výše), cena adaptéru k připojení fotoaparátu na mikroskop je cca
15-20 tisíc + cena fotoaparátu.
Každopádně pro co možná nejkvalitnější snímání je dobré použít kvalitnější
řadu objektvů (např. plan apochromatické) a také je vhodnější použít
digitální kameru určenou k mikroskopům, která je narozdíl od digitálních
kompaktů bez optiky, takže nedochází ke světelným ztrátám a nevnáší se do
systému optické vady. Cena takové sestavy už se ovšem pohybuje v řádech
statisíců."
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 16. prosince 2005 11:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bob napsal:
Tak jsem se na to přeptal u prodejců a je to jasný ... viz. tato odpověď z www.mikroskopy.cz ... je jasné, že jediný způsob jak se dostat na mikroskop je sehnat si k němu přístup, protože koupit si ho pod stromeček asi hned tak někdo nemůže.

Když budeš mít cestu do Ostravy (na VŠB-TUO) nebo když budeš potřebovat něco nutně vyfotit přes mikroskop, tak se zastav. Předvedu. To platí pro všechny, nesmí to ale být příliš často, abych měl čas i na práci. Very Happy Very Happy Very Happy
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. listopadu 2006 11:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mikroskop mi zkrátka nedá spát ani minuty Smile Narazil jsem na web www.intracomicro.cz ... jejich badatelský BAM 2006 PC/nekonečno ... je mou platonickou láskou ... opomenuli, že láska je drahá věc ... je to hezká holka a nebo mám oči zaslepené jejími křivkami? Zajímalo by mne hlavně jestli je potřeba mít tolik objektivů a okulárů a nebo by se člověk spokojil s nějakými dvěmi třemi zvětšeními. Jsou planachromatická skla ty nej a nebo je třeba mít lepší jiný. A mohl by mi někdo vysvětlit, k čemu je dobrá korekce optiky na nekonečno? Vsadil jsem sportku a jestli vyhraju tak si ho koupím a z DAMYkáčů vyberu dva tři lidi a koupím jim ho taky Smile ... už jen sakra vyhrát Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 06. listopadu 2006 12:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

06. listopadu 06, 10:32 Bob napsal:
Mikroskop mi zkrátka nedá spát ani minuty Smile Narazil jsem na web www.intracomicro.cz ... jejich badatelský BAM 2006 PC/nekonečno ... je mou platonickou láskou ... opomenuli, že láska je drahá věc ... je to hezká holka a nebo mám oči zaslepené jejími křivkami? Zajímalo by mne hlavně jestli je potřeba mít tolik objektivů a okulárů a nebo by se člověk spokojil s nějakými dvěmi třemi zvětšeními. Jsou planachromatická skla ty nej a nebo je třeba mít lepší jiný. A mohl by mi někdo vysvětlit, k čemu je dobrá korekce optiky na nekonečno? Vsadil jsem sportku a jestli vyhraju tak si ho koupím a z DAMYkáčů vyberu dva tři lidi a koupím jim ho taky Smile ... už jen sakra vyhrát Smile

Platonická láska Laughing. Nevím, kladl bych si asi vyšší cíle. Za špičkový badatelský mikroskop považuji např. toto http://www.olympus.cz/microscopy/22_BX61.htm. Ten používám teď v práci. Ale domů bych ho asi nechtěl - byl by to přepych hraničící se snobismem. I já mám ohledně mikroskopů takový vysněný cíl. A ani bych ho nechtěl domů Laughing. Je to elektroňák s tzv. environmentální komůrkou Laughing Laughing Laughing.

Ale k tomu mikroskopu - podle popisu vypadá celkem použitelně. Musel bych si ho ale vyzkoušet, podle obrázku a pár čísel se to nedá spolehlivě hodnotit. Člověk neví jakou to má kresbu, rozsah zorného pole, optické vady atd. Navíc ani nevím, co za to chtějí. Nechce se mi opět někam přihlašovat, již tak mi chodí emailem spousty reklam Laughing Evil or Very Mad.

K mikroskopování hub potřebuješ rozhodně objektiv 100x im. oil. K tomu ale je třeba pro vyhledávání objektů i něco s menším zvětšením - obj. 10x. Obyčejně se používají i objektivy 20x a 40, příp 50x, bez jednoho z nich se ale celkem dobře dá žít. Např. pro pozorování vodní mikrofauny, řas atd. je rozhodující obj. 20x

Co ale potřebuješ určitě je trinokulární hlava, poněvadž focení přes okulár je mizerie. A k tomu je dobré mít i nějaký konvertor (projektor), poněvadž foťáky svou malou velikostí čipu berou z obrazu jenom střední část (způsobují dodatečné zvětšení 2-3x). Vystačíš ale jen s jednou sadou okulárů - 10x, přičemž jeden z dvojice by měl mít mikrometrickou škálu. Bez ostatních serepetiček se celkem dobře obejdeš. Jsou to sice moc pěkné hračky, jako např. fázový kontrast, nebo temné pole, jsou ale docela dost drahé.

Určitě bych doporučoval aspoň Planachromat a to ještě by bylo potřeba zkusit jak dokonale mají ty optické vady jsou vychytané. A planachromat je základ, jsou i lepší (a dražší Laughing). Nej je asi Planapochromat a Planfluorit. To -po- v planapochromat je velmi důležité Laughing. Rozdíl je v tom, že optické vady (sférická a chromatická) u planachromatu jsou korigované pouze pro jednu barvu, zatímco u planapochromatu pro 3-4 barvy. Fluoritové obj. jsou pro fluorescenční mikroskop.

Ona je ale i podmínka, že celá optická soustava musí být zkorigována, hlavně co se týká numerické apertury. Nedá se použít cokoliv na cokoliv.

K čemu je dobrá korekce tubusu na nekonečno, to nevím Confused. U objektivů to souvisí se zorným úhlem, tj. numerickou aperturou a nekonečno mají objektivy pro světlé pole, zatímco konkrétní hodnotu mají objektivy pro odražené světlo - metalografické.

Pokud se chceš poučit o mikroskopii, pak k tomu jsou parádní stránky:

http://www.microscopyu.com/ resp.
http://www.microscopyu.com/sitemap.html

http://www.olympusmicro.com/primer/
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. listopadu 2006 15:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm, ta Nikon site je fajnová! No, sice jsem tu optiku na nekonečno trochu pochopil, ale takový ten selsky vysvětlený rozdíl jsem zatím nikde nečetl ani si ho v hlavě neudělal.

S těmi objektivy mi šlo o to, že jsou jistě dost drahé a že by třeba stačily pouze dva až tři plus dva okuláry, tím by se mohla srazit cena...
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 06. listopadu 2006 16:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

06. listopadu 06, 14:41 Bob napsal:
Hmmm, ta Nikon site je fajnová! No, sice jsem tu optiku na nekonečno trochu pochopil, ale takový ten selsky vysvětlený rozdíl jsem zatím nikde nečetl ani si ho v hlavě neudělal.

S těmi objektivy mi šlo o to, že jsou jistě dost drahé a že by třeba stačily pouze dva až tři plus dva okuláry, tím by se mohla srazit cena...

To víš, že je to drahá záležitost Laughing. A čim větší zvětšení, tím to stojí více. Musíš si napřed rozmyslet, jestli budeš fotit přes okulár nebo přes trinokulární hlavu. K trinokulární hlavě ti stačí jedna sada, tj. dva stejné okuláry - pro každé oko jeden a k tomu dva, lépe tři objektivy. Když by si vystačil s focením přes okuláry, tak by byly lepší dvě sady okulárů (10 a 16x) a k tomu dva objektivy.

Ta Olympus site je fajnová taky. Ono je to podobné.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. listopadu 2006 16:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

SmileSmileSmile Proč dva? Já jsem na jedno oko skoro slepý a mozek mi nefunguje ve dvouokém režimu a tak mohu mít v každé té trubce jiný okulátr Smile Doufám, že je zle koupit i po jednom Smile Bohužel všechny pěkné mikroskopy s možností focení jsou trinokulár. A k těm objektivů ... které? Imerzní 100x je jasný! Co dál?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 06. listopadu 2006 16:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

06. listopadu 06, 15:26 Bob napsal:
SmileSmileSmile Proč dva? Já jsem na jedno oko skoro slepý a mozek mi nefunguje ve dvouokém režimu a tak mohu mít v každé té trubce jiný okulátr Smile Doufám, že je zle koupit i po jednom Smile Bohužel všechny pěkné mikroskopy s možností focení jsou trinokulár. A k těm objektivů ... které? Imerzní 100x je jasný! Co dál?

K tomu imerznímu 100x bych přidal aspoň jeden normální, tj. suchý 10x a 40x. Bez té desítky nebo ještě lépe 4.5x se nedá v preparátu orientovat. Optimální varianta jsou 10x, 20x, 40x a 100x im.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 07. listopadu 2006 9:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě mi vrtá hlavou ... když budu fotit přes adaptár a nikoli přes okulár, tak to zvětšení dělá jen objektiv a k tomu pa případně foťák, respektive použitý objektiv foťáku?

Lze říci je-li lepší optika Leica E2 a nebo Olympus UIS2 obojí by mělo být PlanAchromatické.

Mimochodem, Mate!, Smile PlanApochramatický objektiv 100x stojí 100 tisíc!!! SmileSmile
xmsi

PříspěvekZaslal: út 07. listopadu 2006 10:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ahoj, jestli se spokojite se zvetsenim 2-4x, lze jit cestou levne makrofotografie, sam tak fotim mineraly (zdravim mata60)

http://www.fotoaparat.cz/image/15353 tohle je 4x a
http://www.fotoaparat.cz/image/15354 tohle je 2,5x

cele jsem to shrnul do clanecku: http://www.fotoaparat.cz/article/10167/1

jen to neni zadna psina tyhle meritka, hloubka ostrosti je velmi mala... ale cesta to je a nemusi to stat moc, treba kdo ma EOS digital, pak

- redukce eos-fd 400Kc
- 200/4 sklo 1.100Kc
- spojovaci krouzek 100Kc
- 50/1.4 1.300Kc
- clonovy krouzek 100Kc

cca 3.000Kc, kdo ma zajem, zrovinka prodavam (chci ten digital ze), a maximalni vysledne meritko? na DSLR az 6x!

kdyz tak mi napiste soukromou zpravu, m.

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 07. listopadu 2006 10:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

07. listopadu 06, 8:51 Bob napsal:
Ještě mi vrtá hlavou ... když budu fotit přes adaptár a nikoli přes okulár, tak to zvětšení dělá jen objektiv a k tomu pa případně foťák, respektive použitý objektiv foťáku?

Lze říci je-li lepší optika Leica E2 a nebo Olympus UIS2 obojí by mělo být PlanAchromatické.

Mimochodem, Mate!, Smile PlanApochramatický objektiv 100x stojí 100 tisíc!!! SmileSmile

Ano, když fotíš přes trinokulár, resp. jak píšeš - přes adaptér, tak fotíš foťákem bez objektivu!!! A přesto se nedá říct, že zvětšení dělá jenom objektiv na mikroskopu neboť všechny ty optické členy, adaptery, hlava atd. mají svůj faktor zvětšení. Já mám na mikroskopu přes trinokulár přidělanou kameru Nikon DS-U1 bez optiky a přesto aby bylo zvětšení v okulárech zhruba stejné jako v kameře, tak je pod kamerou adapter se zmenšením! 0.5x. Jak by se choval foťák i s objektivem na tom adaptéru, to nemám vyzkoušené, můžu prubnout. Pro seriozní práci by se ale musela vysoustružit nějaká příruba.

Jestli má Leika E2 nebo Oly UIS2 lepší optiku, to nevím. Neviděl jsem je. A že jsou imerzní objektivy drahé, to vím Laughing. Používám objektivy označené jako UPlanApo a UPlan FLN a ty pokud si vzpomínám stály jenom kolem 25 000 ,- každý Laughing.

Kdyby jsi měl cestu přes Ostravu, tak se zastav a já ti ukážu referenční mikroskopickou laboratoř fy. Olympus.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 07. listopadu 2006 14:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě jsem se chtěl optat na "field number" ... co to přesně popisuje-zajišťuje-omezuje? a jaká hodnota je OK ... 18 - 20 - 22,6 ...? Chápu, že asi ta největší, ale jak moc dramatický je rozdíl mezi třeba 18 a 20?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru