Obsah kuchařského fóra DAMyko Domov Amatérských Mykologů  

Noviny Fórum Atlas hub Kuchař HledatHledat NápovědaNápověda RegistraceRegistrace PřihlášeníPřihlášení

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fora -> Léčivé přípravky
Sirup z Jeřábu černého (Aronie)
PříspěvekZaslal: Jambig, st duben 23, 2008 9:51 am  
Vhodná houba: Aronie :-)
 Doposud nehodnoceno
 
Postup přípravy:
Z Arónie se dá připravit velice chutný a zdravý domácí sirup, chuťově podobný šťávě z borůvkového kompotu
Štávu z bobulí získávám stejně jako na přiloženém obrázku z ostružin - odpařováním. Vřele doporučuji.
 p8161959_163.jpg
p8161959_163.jpg
 131.08 kB
PříspěvekZaslal: tost, st duben 23, 2008 9:52 am  
Takže Arónii potvrzuji hezký článek je zde http://www.garten.cz/a/cz/545-aronia-melanocarpa-aronie-cerna-temnoplodec/.
Pokud se týká získání šťávy, místo hliníkového odšťavovače - snad mi Jambig promine- doporučuji starý dobrý lis na ovoce.
Jde o to ,že odšťavování plodů s vysokým obsahem vitamínu C touto metodou:
- 1. je zničeno vysoké procento tohoto vitamínu - je velice termolabilní.
- 2. Při používání hliníkových pomůcek dochází k přechodu hliníku do potraviny-zejnéna u ,,kyselého" jídla a ten poškuzuje ledviny.

Nemyslete si že hned,ale postupně a nenápadně - několik lidí opravdu skončilo na dialýze a detailní vyšetření to nepochybně potvrdilo ( osobní zkušenost).
Proto navrhuji a sám používám tento postup.Ovoce ze kterého chci šťávu
vylisuju za studena , přidám cukr Poměr: 40% ovoce 60% cukru a přivedu na 20minut na teplotu 72-75 stupňů . poté naliju do horkých sklenic a uzavřu.

Tu teplotu je důležitá udržet, protože dojde k pasterizaci, ale nestratí se aroma a vitamíny. 60% cukernatý roztok zajistí minimální náchylnost ke zkažení. Musí se to dát do chladu , aby nedošlo ke kvašení. Po otevření sklenice sirup vydrží v ledničce cca 30 dni bez potíží - nesmí se znečistit výčko nebo hrana sklenice. Žádné chem. prostředky nejsou potřeba!

Drť z lisu použiju na výrobu marmelády,má logicky málo šťávy je tedy rychle hotova a zase neztrácí vitamíny dlouhým vařením a odpařováním vody.
Tost
Léčivé přípravky
PříspěvekZaslal: Lotte, út srpen 26, 2008 12:06 pm  
Myslela jsem, že se jedná o léčivé přípravky z hřibů a hub. Lotte Laughing
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah kuchařského fóra DAMyko -> Léčivé přípravky Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol