Obsah kuchařského fóra DAMyko Domov Amatérských Mykologů  

Noviny Fórum Atlas hub Kuchař HledatHledat NápovědaNápověda RegistraceRegistrace PřihlášeníPřihlášení

Slizovitost jídel z hub - jak se jí zbavit?
Přidat nové téma   Zaslat odpověď   Obsah fora -> Diskuse o vaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 9079
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po září 25, 2006 8:03 am    Předmět: Slizovitost jídel z hub - jak se jí zbavit? Citovat

Zdravím! Houby mi moc chutnají, ale mám nějaký psychický blok s konzumací těch pokrmů v kterých houby způsobí slizký vzhled i konzistenci. Jelikož nechci, abych přišel do řečí, tak se mi k psychologovi moc nechce. Rád bych to vyřešil tak nějak doma, v tichosti, pod pokličkou, neboť jsem vyznavačem úsloví co si doma navaříme, to si doma sníme.

Konkrátně ... udělal jsem václavkový guláš ... chuť super, ale díky vzhledu slizu jsem si moc nepochutnal. Má někdo řešení jak se slizovitosti některých pokrmů z hub zbavit?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: po září 25, 2006 8:32 am    Předmět: Citovat

Hmm, tady já moc neporadím, i když by snad mohlo pomoci krátké (3 min) předvaření hub v mírně osolené vodě a jejich následné propláchnutí studenou vodou. Ale pak se ti zase ztratí hodně té houbové chuti a vůně, takže já to moc často (skoro vůbec) nedělám. Ale je fakt, že mně sliz nevadí - včera jsme pojídali 3 týdny naložené klouzky ve stylu matesů a krásně se táhly Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Horst



Založen: 30.6.2006
Příspěvky: 406
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: po září 25, 2006 9:25 am    Předmět: Sliz Citovat

Protože je václavek dost, taky došlo na guláš, podotýkám, že asi potřetí v životě (byl teda super, trochu mu pomohlo kus hovězího), ale Bobe jakej sliz? Já tam teda žádnej neviděl Idea , nebo jsem udělal něco dobře Question a ty jinak Question
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 9079
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po září 25, 2006 10:51 am    Předmět: Citovat

No vida! A jak ho děláš? Já osmažil cibuli, přihodil pokrájené václavky a začal dusit, vařit ochucovat, konzumuvat. Co děláš jinak? Třeba nějaké důkladné orestování těch václavek?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Horst



Založen: 30.6.2006
Příspěvky: 406
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: čt září 28, 2006 2:39 pm    Předmět: Sliz Citovat

Promiň zapoměl jsem na odpověď Embarassed , ale dneska jsem si zasejc přinesl václavky, tak jsem to zkusil ještě jednou. Normálně vaří přítelkyně, páč to tak na světě chodí (nebo má?), ale teď jsem se toho ujal osobně, abych nepsal cizí zkušenosti (stejnak mi radila, mírně). Takže asi odlišnost jediná je v tom, že václavky se vaří deset minut ve vodě, a pak se slejou a propláchnou (jak psal Sley), zbytek je stejnej jako tvůj postup. Prohledával jsem recepty na netu a docela se v tomhle rozcházej, někdo spaří a sleje, někdo vaří a sleje, jinde o vaření nejni nic, prostě je rovnou orestujou, tak nevim. Ale přestože ty dnešní byly po včerejším dešti slizké, v gulášku jsem nic takovýho nezaznamenal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: pá září 29, 2006 6:22 am    Předmět: Citovat

Taky jsem vařil václavkový guláš, a to bez předváření - tedy rovnou orestovat atd. Sliz žádnej.... ( Question )
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 9079
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: út říjen 03, 2006 1:28 pm    Předmět: Citovat

asi jsem nedostatečně orestoval Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin


Založen: 8.11.2005
Příspěvky: 2312
Bydliště: Chomutov

PříspěvekZaslal: st říjen 04, 2006 10:07 pm    Předmět: Citovat

Já Václavky taky nepředvařuju, pravda vybírám jen ty tvrdé, podvinuté kloboučky, ale zato je tam krájím i s "chlupama" (V.smrkové). Cibuli, česnek, orestovat, nemusí se moc dotmava, barvu tomu dodaj ty "chlupy", přidam houby na kousky nakrájené, podleju a tak půl hoďky dusim "nahusto" v nezbytně nutném minimu vody. Nepřipálit! Nakonec to doleju na požadované množství, dohustím jíškou do té správné gulášové konzistence a dochutím, dozdobím hrstí nakrájené červené papriky. Slizké ??? ... srovnatelně s mastnotou hovězího guláše, ale nejlépe to sníst hned, po vychladnutí to opravdu trochu rosolovatí, ale že by se to slizce táhlo, to ani náhodou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tost



Založen: 14.4.2008
Příspěvky: 74
Bydliště: Praha 4

PříspěvekZaslal: út duben 15, 2008 2:23 pm    Předmět: Václavky předvařit Citovat

Ahoj taky dělám guláš z Václavek a opravdu vařím 10 minut pak sleju a trochu propláchnu teplou vodou a hned házím na orestovanou cibulku atd.
Václavka se má předvařit a slít aby se do vody vyplavilo část látek které mohou způsobovat zažívací obtíže.Tost Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď   Obsah fora -> Diskuse o vaření Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol