Obsah kuchařského fóra DAMyko Domov Amatérských Mykologů  

Noviny Fórum Atlas hub Kuchař HledatHledat NápovědaNápověda RegistraceRegistrace PřihlášeníPřihlášení

Jedlé ryzce
Přidat nové téma   Zaslat odpověď   Obsah fora -> Hledám recept na...
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sley
Čestný člen


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: st září 06, 2006 9:25 am    Předmět: Jedlé ryzce Citovat

Bobe, vím, že jsi dobrej na ryzce, tak mám dotaz (nebo i pro ostatní): Mě tyhle houby taky přitahujou, ale nevím, který jsou spolehlivě jedlý, teda samozřejmě kromě ryzců z okruhu r. pravýho, smrkovýho, dále pak syrovinka, černohlávek a podmíněně snad i ryšavý a peprný, což mi moc nepomůže, protože kromě těch dvou posledních ty ostatní jedlé u nás nerostou. Mohl bys mi nějaký další jedlý ryzec doporučit?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 9085
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po září 11, 2006 9:03 am    Předmět: Citovat

Já kuchařku moc nečtu ... ty jsi guru Smile ... ale asi dělám chybu, protože teď jsem se fakt pobavil "Bobe, vím, že jsi dobrej na ryzce..." SmileSmileSmileSmile Óóóó kéž by jsi měl alespoň trochu pravdu Sad

Jinak k věci ... myslím, že více jedlých jicha ni není Smile Jedlé jsou všechny co roní oranžové, červené nebo rudé mléko nebo i modré ... skupina DEPATES je tedy jedlá celá a "nelze" si ji s ničím splést.

Další dva jsi jmenoval. Jedlé jsou tuším ještě liškový a oranžový a přejemný, ale v těch se vůbec nevyznám.

Jedovatý jsou snad jen odporný a hnědý, ale ani jeden z nich se nemůže rovnat slečně muchomůrce zelené - myslím, že se na to neumírá. Odporný se navíc zhojna konzumuje zavařenej a hnědý se často používá jako koření ... nic méně se jejich požívání silně nedoporučuje. Nepíšu to proto, aby je někdo jedl ... spíše proto, že ryzci jsou v podstatě velmi bezpečnou skupinou, kde není žádný zabiják ... při troše zkušenosti je v podstatě nelze zaměnit s jinými. Nelbližšími příbuznými jsou holubinky a ani mezi nimi není žádný zabiják. Proto jsem si tu skupinu vybral Smile

Peprný je údajně i po speciálně úpravě peprný - není to pro každého. O jedlosti ryšavého slyším asi prvně ... ale ... skoro všechny ryzce se dají mléčným kvašením (koukni na článek v sekci Houbař na titulní straně) udělat jedlými ... zkušenosti s tím má JETHRO ... u něj jsem to i jedl a jako sólo věc mne to tedy nijak nevzalo (ale je spousta věcí co tě veme až na poněkolikáté), ale jako třeba náhrada za balkánský sýr do šopáku by to mohlo být dokonalý !!!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď   Obsah fora -> Hledám recept na... Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol