Obsah kuchařského fóra DAMyko Domov Amatérských Mykologů  

Noviny Fórum Atlas hub Kuchař HledatHledat NápovědaNápověda RegistraceRegistrace PřihlášeníPřihlášení

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fora -> Konzervování
Houby v soli
PříspěvekZaslal: Markéta*, út srpen 28, 2007 9:24 am  
 Doposud nehodnoceno
 
Postup přípravy:
O víkendu jsem se pokusila naložit houby do soli. Takový pokus :-) Mám dvě skleničky: v první jsou houby ve vrstvách (vždy vrstva hub a vrsva soli), kladeno volně na sebe. A v druhé - to jsem houby prosolila zvlášť a pak napěchovala do sklenice. Docela by mě zajímalo, jestli někdo z vás používá tento způsob konzervace a jak to dělá? Jak dlouho to skladuje? Jak pak využívá?
PříspěvekZaslal: JETHRO, st srpen 29, 2007 6:03 am  
Takhle houby uchovávala na zimu babička,nevýhoda je ,že jsou strašně slané a před kuchynskou úpravou se musí několikrát vymáčet a proprat v čisté vodě a slané jsou pořád dávala je do polévek a polévku už nesolila.Vydržely v soli několik let vím ,že je až si pustily štávu a byly vlastně ponořené ve slaném nálevu ještě zavařila.
PříspěvekZaslal: Markéta*, so září 22, 2007 5:41 pm  
Tak mohu říc, že tento pokus se nevydařil... objevila se plíseň. Málo soli? Moc mokré houby?

Další pokus jsem udělala s tím, že jsem houby nechala zavadnout.
Do jedné sklenky 8 hodin a do druhé 24.

Vítám každou radu Very Happy
PříspěvekZaslal: Sley, ne září 23, 2007 10:07 am  
Markéto, zavadnout se musí nechat - uvědom si, že houby jsou mokré, pak se nediv té plísni...
Humlák o konzervaci hub v soli píše: Je to nejméně vhodný způsob. Oschlé plátky tvrdších hub se po promíchání se solí nacpou do sklenic a zasypou ještě asi 2 mm vrstvou soli. Po té se vzduchotěsně uzavřou a uloží na chladnějším místě. Vydrží asi 1/2 roku. Houby naložené v soli je třeba před použitím dobře promýt, aby se zmírnila jejich slanost. I přes to však obsahují příliš mnoho soli, a proto nemají širší použití. Vhodné jsou pouze do polévek, která se po uvaření již nesolí.
Zdroj: http://houby.humlak.cz, a já k tomu dodávám: Proč se trápit s nakládáním do soli, když máme mrazničku, sušičku apod.....
PříspěvekZaslal: Markéta*, út září 25, 2007 6:11 pm  
Když já právě po klasickém sušení, mražení, zavařování chtěla zkusit taky něco jiného. Very Happy A protože hub je poslední měsíc u nás hodně, tak když se něco nepovede.....
PříspěvekZaslal: Jirka Kohl, pá říjen 05, 2007 9:47 pm  
Kdysi jsem to zkoušel systémem 1cm soli 2cm hub a musim říct že se to dalo jíst. Používal jsem jen tvrdé a mladé druhy hub (křemenáč, kovář a malé hříbky) - samozřejmě že jen do polívek a omáčky - ale houby byly chuťově vynikající - jejich slanost se rozložila do celého pokrmu takže samotná houba pak byla akorát. Do sklenic jsem je dával čerstvé bez jakékoli úpravy, jen důkladě očištěné a nemyté. Pakliže se nezkazí (nikdy se mi to nestalo) dají se použít i po 2 letech a možná i starší. Musím říct že chuťově to byl asi nejlepší způsob konzervace, a jen díky tomu že spotřeba hub v naší domácnosti je dost malá a použití takto konzervovaných hub omezené, jsem to už pár let nedělal. Určitě to ale stojí za zkoušku.
slaný nálev
PříspěvekZaslal: Mura, pá srpen 21, 2009 5:52 pm  
Pokud se mohu podělit o své zkušenosti s konzervací hub ve slaném nálevu - používám následující postup:
Houby svařím a seberu pěnu, poté jimi naplním skleničky ccy 1 cm pod okraj (lze přidat i cibuli) a zaliju slaným roztokem ( ideální koncentrace je jako fysiologický roztok - tedy 9g/l ale může být i vyšší), houby poté steriluji cca 30 minut, pak nechám 3 dny odtsát a steriluji dalších cca 80-90 min. Spolehlivě se tak zničí nejen plísně ale i Clostridia. Houby jsou spolehlivě k použití i za rok či rok a půl po sterilaci a rozhodně nejsou přesolené. Používám je běžně pro přípravu polévek, omáček a vůbec všeho. Není to pravda úplně jako z čerstvých, ale velmi se to tomu blíží.
PříspěvekZaslal: pm, pá září 11, 2009 7:14 am  
RE: [Mura]

Děkuji za tip, vypadá to jednoduše

Pěna se sbírá z jakého důvodu? Houby se opravdu jen nechají přejít varem, osobně je cca 10 minut povařím.

Děkuji
pm
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah kuchařského fóra DAMyko -> Konzervování Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol