Obsah kuchařského fóra DAMyko Domov Amatérských Mykologů  

Noviny Fórum Atlas hub Kuchař HledatHledat NápovědaNápověda RegistraceRegistrace PřihlášeníPřihlášení

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fora -> Bezmasá jídla
Houbové rizoto po italsku
PříspěvekZaslal: Sley, út srpen 12, 2008 8:18 am  
Geografický/národní původ: Itálie
 
Vhodná houba: Směs hub
 Doposud nehodnoceno
 
Ingredience:
200 g lesních hub,
250 g oprané rýže,
1 vetší cibule, nadrobno nasekaná,
1 rozetřený stroužek česneku,
trocha kvalitního olivového oleje,
1 dcl bílého vína,
trocha šafránu,
cca 7 dcl zeleninového vývaru,
100 g strouhaného parmezánu do směsi + strouhaný parmezán na posypání,
2 lžíce nasekaného tymiánu,
sůl a pepř
 
Postup přípravy:
Ve velké pánvi rozpalte olej a smažte cibuli a česnek až do změknutí. Do pánve přidejte houby a smažte cca 3 minuty, nebo až začnou hnědnout. Přidejte rýži a šafrán a míchejte, aby se rýže obalila olejem. Smíchejte vývar s vínem a postupně naběračkou přidávejte do pánve. Po přidání vývaru směs promíchejte a než znovu přidáte další naběračku, nechte tekutinu plně vstřebat. Až spotřebujete všechno víno a vývar, měla by být rýže uvařena. Proveďte zkoušku ochutnáním zrnek ? jsou-li tvrdá, přidejte ještě trochu vývaru nebo čisté vody a dle potřeby dovařte. Nakonec vmíchejte tymián a parmezán. Na závěr podle chuti opepřete a dosolte. Na talíři podávejte rizoto posypané parmezánem.

Poznámka: Pravé italské "risotto" je rafinovaný lahodný pokrm, který vyžaduje tři základní ingredience: kulatozrnou kvalitní rýži toho správného druhu, dobrý vývar, šafrán a trochu kuchařské trpělivosti. Za 25 minut vykouzlíte prvotřídní lahůdku. Druhy rizotové rýže produkované v Itálii se jmenují arborio, carnaroli a vialone nano a jejich společnou vlastností je vyvážený poměr škrobových látek, které zrnkům umožní nasáknout velké množství tekutiny a zvláčnět, aniž by se začala lepit.

Rizoto nikdy nepřipravujte do zásoby. Jemná chuťová kompozice se plně rozvine pouze v naprosto čerstvém jídle. Chuť pravého rizota dokazuje, jak dokonale chutné může být jednoduché jídlo, pokud mu dáme, co potřebuje.
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah kuchařského fóra DAMyko -> Bezmasá jídla Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol