Obsah kuchařského fóra DAMyko Domov Amatérských Mykologů  

Noviny Fórum Atlas hub Kuchař HledatHledat NápovědaNápověda RegistraceRegistrace PřihlášeníPřihlášení

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fora -> Studené předkrmy
Houbová tlačenka
PříspěvekZaslal: Tonda z Kralup, út květen 02, 2006 7:08 am  
Geografický/národní původ: ČR
 
Vhodná houba: Směs hub
Doporučená příloha: Chléb
 Doposud nehodnoceno
 
Ingredience:
2 kg čerstvých hub (tvrdší, hřibovité, mimo sezónu je ideální kupovaná hlíva),
3 vepřové nožky na vývar,
balíček práškové želatiny,
sůl,
kostka masoxu,
zázvor,
tymián,
mleté nové koření,
drcený kmín,
mletý pepř černý i bílý,
majoránka,
česnek
 
Postup přípravy:
Větší houby nakrájíme na různě velké kousky, menší plodnice možno ponechat celé. Pak houby povaříme 20 min ve slané vodě (na 1 l vody 1 polevková lžíce soli). Potom houby scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Očištěné vepřové nožky dáme vařit do slané vody (na 1,3 l 2 lžíce soli) a přidáme 1/2 kostky masoxu. Nožky je nutno hodně rozvařit. Pak nožky vyjmeme, obereme maso a umeleme na mašince. Mezi tím dáme vývar zchladit, aby se s povrchu mohl sebrat tuk. Pak vývar pomalu rozpustíme přidáme ještě trochu želatiny, umleté maso a okořeníme. V této fázi vývar lehce povaříme. Koření: 5 stroužků utřeného česneku, 1 lžička bílého pepře, 1 lžička černého pepře, špetka tymiánu, na špičku nože zázvoru a drceného kmínu a přiměřeně majoránky - já dávám skoro lžíci.
Pak přdáme houby a za občasného míchání necháme částečně zchladnout. Ještě to chce většinou přisolit. Upozorňuji, že se nám vývar musí zdát na chuť silně přesolený a překořeněný, jinak je tlačenka po ztuhnutí mdlá, bez chuti. Po zchladnutí asi na 28 st.c. plnit do salámových střev a zavázat. Pak dát do chladna ztuhnout. Před ztuhnutím je dobré propíchnout pár malých direk jehlou - ne moc!
Tlačenku je třeba občas otočit, aby se koření stejnoměrně rozložilo. Nejlépe je vyrobit tlačenku nejprve v menším mnžství, poučit se z chyb, poměry koření a vývaru jsou průměrné musí se to zkrátka vyskoušet a dostat do ruky. Na poprvé se většinou nepodaří tak dobré. Až po jistých zkušenostech můžete oslňovat přátele. Vím, je to hodně práce, ale výsledek stojí za to. Jo a nekonzumovat k tomu moc alkoholu, no ale nějaké to pivko neuškodí. Tak dobrou chuť!
 Houbová tlačenka.jpg
Houbová tlačenka.jpg
 48.48 kB
Foto: Martin Chochel
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah kuchařského fóra DAMyko -> Studené předkrmy Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol