Obsah kuchařského fóra DAMyko Domov Amatérských Mykologů  

Noviny Fórum Atlas hub Kuchař HledatHledat NápovědaNápověda RegistraceRegistrace PřihlášeníPřihlášení

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fora -> Saláty a pomazánky
Salát s rosolozubem.
PříspěvekZaslal: MarVa, pá duben 06, 2018 12:18 pm  
Geografický/národní původ: Čechy.
 
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 55 min.
Vhodná houba: Rosolozub huspenitý plus pevné hřibovité.
 Doposud nehodnoceno
 
Ingredience:
Na salát:
pórek (bílá část) 8 cm,
ředkvičky 6 ks,
paprika žlutá 1 ks,
slunečnicový olej lisovaný za studena (příp. olivový olej) 3 PL,
limetková šťáva 1 PL,
pepř černý (čerstvě mletý pepř),
mořská sůl.
Na houbovou majonézu:
hřib smrkový, křemenáč březový či jiné pevné hřibovité houby 1 - 3 plodnice,
majonéza (domácí či dobrá kupovaná) 4 PL,
česnek (český) 1 stroužek,
rostlinný olej 1 PL.
Na ztracené vejce:
vejce (slepičí) 2 ks,
ocet 2 PL,
voda.
Na rosolozub:
rosolozub huspenitý 2 - 4 střední plodnice,
citronová šťáva,
sůl,
řez z limetky 2 ks,
pažitka 2 stonky.
 
Postup přípravy:
Standardním postupem uvaříme ztracená vejce (v mírně vroucí octem okyselené vodě vytvoříme sběračkou vír, rozklepneme vejce tak, aby se ve víru sbalilo, vaříme cca 3 min., vyjmeme a přesuneme do čisté vody). Koupíme dobrou majonézu, případně si připravíme majonézu domácí. Hřibovité houby pokrájíme na malé kousky, česnek nadrobno, společně orestujeme na rostlinném oleji, necháme vychladnout a promícháme s majonézou. Ze slunečnicového či olivového oleje, limetkové šťávy, pepře a soli namícháme zálivku. Papriku a ředkvičky nakrájíme na kousky, pórek na proužky, které blanšírujeme (zalijeme horkou osolenou vodou, velmi krátce povaříme, scedíme a ochladíme proudem studené vody a osušíme). Zeleninu se zálivkou promícháme a na talíři z ní vytvoříme "lůžko". Na něj usadíme naříznuté vejce a přelijeme houbovou majonézou. Celé plodnice rosolozubu huspenitého dobře očistíme, naklademe na salát, ochutíme citrónovou šťávou a mořskou solí a ozdobíme limetkovým řezem a nakrájenou pažitkou.
 
Zdroj: Já.
 Salát.jpg
Salát.jpg
 243.67 kB
Rosolozub huspenitý (Pseudohydnum gelatinosum) je jednou z hub, jejichž plodnice podle houbařské literatury můžeme konzumovat syrové, a to i přímo v lese ? stačí vzít si s sebou trochu soli a citron, rosolozub utrhnout z pařezu, očistit, osolit, okyselit
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah kuchařského fóra DAMyko -> Saláty a pomazánky Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol